Visokim tehnologijama protiv ilegalne trgovine duvanom, farmaceutskim proizvodima i drugom robom 1Foto: AmCham

Da li države regiona koriste inovativne metode u borbi protiv sive ekonomije i na koji način „trek end trejs“ sistem elektronskog praćenja akciznih proizvoda doprinosi efikasnoj borbi protiv ilegalne trgovine,, bile su neke od glavnih tema „Regionalne konferencije: Inovativni pristupi suzbijanju nelegalne trgovine“ održane 17. i 18. oktobra u Crnoj Gori, u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji.

Konferencija je okupila više od 100 predstavnika ministarstava finansija, ministarstava unutrašnjih poslova, carinskih i poreskih organa, inspekcijskih i drugih državnih organa nadležnih za borbu protiv ilegalne trgovine i zaštitu prava intelektualne svojine, kao i predstavnike privrede iz pet zemalja u regionu: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

„Druga godišnja regionalna konferencija ima tri glavna cilja: prvi je razmenu ideja i dobrih praksi o inovativnim načinima koji nadzornim organima olakšavaju posao, druga je regionalno povezivanje predstavnika institucija sa sličnim nadležnostima, jer nelegalna trgovina ne poznaje granice, i predstavljanje uspešnih javno-privatnih partnerstava koja se mogu replicirati.“ – izjavila je Amalija Pavić, zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore u Srbiji. Ona je istakla da regionalna saradnja nadzornih organa daje rezultate i da se pomaci vide i u odnosu na prethodnu godinu, što je povećalo interesovanje za učešće na skupu, tako da ovogodišnja konferencija obuhvata nova tržišta i širi spektar tema.

Tokom trajanja konferencije, učesnici su imali prilike da saznaju više o „Track & Trace“ sistemu praćenja duvanskih proizvoda i iskustvima Hrvatske u ovoj oblasti, koja je kao država članica EU na sveobuhvatan način implementirala ovaj sistem 2019. godine.

Učesnici su diskutovali i o načinima na koji nove tehnologije i istražne tehnike olakšavaju nadzor nad softverskom piraterijom, koja je veoma rasprostranjena u regionu, te uslovljavaju regionalnu saradnju i razmenu informacija u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari