Vlada danas neće usvojiti leks specijalis o kreditima u švajcarcima

Ostavite komentar


  1. Svako normalan ce prihvatiti ovo i prekinuti agoniju i strahotu ovih kredita , terat mak na konac je rizik , staro pravilo narode “bolje mrsavo poravnanje nego debela parnica”, no da vidimo sta ce pametni napisati….

    1. Evo, ja cu (kad sam vec prozvana): ne bih ja prihvatila to „mrsavo poravnanje“, nikako, dok vam se krediti ne oproste sasvim!

      1. Da ,treba oprostiti ceo dug ,dužnici da zadrže stanove ,a banke da daju malo za nameštaj ! A mi nezaduženi ćemo preko povećanih poreza to sve platiti na opšte zadovoljstvo !

  2. Ne može prostije i poštenije od ovoga ! Umanjenje duga za 40 odsto , a ono što ostane u „švajcarcima“ , konvertovati u evre , po kursu koji je važio na dan isplate kreita. Ostatak tretirati kao kredit u evrima , ali sa kamatom koja je za evre važila , na dan isplate kredita. Tako bi morali da „umuknu“ i ovi što se brinu za budžet ( nema isplate od strane države , ni bankama ni dužnicima) , ali i ovi što imaju kredite u evrima. Za one kojima nije jasno , zašto 40 odsto , evo i poštenog odgovora. Pa zato što je to otprilike razlika u kursu između evra i švajcarca U periodu „neplaniranog“ rasta vrednosti franka. To je taj ekstra profit kojim su banke oštetile dužnike. Da ne zaboravimo da je najpre usledila dvostruka prevara. Znali su da će taj spekulativni period da nastupi i nisu upozoravale, a onda nisu ni isplatile švajcarce . Država bi, krivicu zbog dozvole bankama da se tako igraju sa našim građanima, „platil a“ tako što će doneti zakon i nadgledati proces obeštećenja klijenata .

    1. Svako sa trunkom zdravog razuma je znao za taj „spekulativni period“ te da ce on naici, ali je ipak uleteo u kredit nadajuci se cudu da se to nece desiti. Neistina je da nije bilo upozorenja od strane banaka. I da nije u jeku predizborna kampanja, te je u prolazu bio predsednik drzave, jos ne bismo znali za odluku VKSa, a lex specialisa ne bi bilo ni u snovima.

      1. Pa, dobro , recite molim vas ( jer kao po zadatku na svim vestima , po svim portalima komentarišete u korist banaka), šta je rešenje ? I da se razumemo , laž kojom baratate , da su banke upozoravale, govori o vašem karakteru , ne i o kredibiltietu . Čovek ne mora da bude doktor nauka, ako poželi da sebi priušti neku uslugu koju , opet neko, prodaje. To što je, uslovno rečeno glup, ne znači da je ikome dozvoljeno da ga prevari. Da li vi to uopšte razumete ? .

        1. ja kad nešto radim a ne znam mnogo o tome ja ili angažujem ili konsultujem nekog ko se u to razume. vi ste očigledno mislili da ste najpametniji, kao i trenutni „vođa“ koji vas koristi da uzme jeftine političke poene, i natrčali ste na „besplatan“ sir. Ako država bude plaćala neznanje i neodgovorno ponašanje građana čemu onda da se nadamo. pa mi ćemo zauvek plaćati tuđe gluposti.

          Ja znam da je vama teško ali razumite da nije fer da svi plaćamo jer ste vi iz neznanja ušli u rizičan posao. Banke me ne interesuju, ako one žele da pokriju same te troškove sa zadovoljstvom to podržavam ali sam izrazito protiv da se to što ste bili lakoverni i lakomi sada lomi preko tuđih leđa.

          Posle vas će i ovi u evrima da se žale jer su oni do 2014. plaćali mnogo veće rate od vas „švajcaraca“. Oćemo onda i njima da plaćamo to ?

          1. Ajde, prvo da raščistimo jednu stvar. Ko uopšte od vas traži da bilo šta plaćate ? Rešenje bi trebalo da bude PO ZAKONU , a ne „burazersko“. Banke su VARALE i to je kažnjivo. Banke moraju ( po zakonu) da snose posledice . Ne vidim u čemu je vaš problem ? I nije više tajna , da svi komentari tog tipa, „neću ja da plaćam tuđe kockanje i lakomost“, nisu spontani , nego spadaju u deo radne obaveze onih koji to moraju da rade po forumima. Tako , opustite se ! Imate „crno na belo“ , da ste ispunili zadatak. Sve najbolje vam želim u životu, a onaj deo za „nagradu“ koja vam sledi za optužbe nedužnih, ostavljam Bogu i njegovom viđenju pravde..

          2. Pun mi je kufer ovih dusebriznika za drzavu, ko je uopste trazio da drzava fake parr iz budzeta, trazeno je da se jednoznacno rrse tuzbe, odnosno da VKS donese odluku kako ce presudjivati spotove kada do njih dodju, nemojte vise stititi drzavu od nas koji smo mnogo vise ucinili za ovu rtzavu nego vi sto komentarisite

        2. U pravu ste samo u jednom, ako vec (nepotrebno) govorite o mom karakteru: moji komentari su odraz mog karaktera i obavestenosti. Pisem o onome sto znam da je istina. Dakle: banke su vas upozoravale o riziku kreditnog posla u koji ste zeleli da udjete kako biste resili stambeni problem. To sto, valjda, po Vasem misljenju banka nije bila dovoljno uporna da Vas odgovori od uzimanja kredita za koji se ispostavilo da je skuplji nego sto ste vi ocekivali, ne znaci da niste o riziku obavesteni i da je krivac banka. Sticajem okolnosti, krivi ste Vi, svidjalo se to Vama ili ne.

  3. imam neki osećaj da ovo nikad neće usvojiti. sklonili su ih sa ulice, sada će da ih zamajavaju jedno mesec dana i kada interes javnosti popusti onda će ih ignorisati. isti recept kao za radnike „goše“ i ostale koje su prevarili.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.