Vlada odredila milijardu dinara za Program podrške razvoju poslovne infrastrukture 1Foto: B. Cvejić

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2021. godinu, za čiju namenu su obezbeđena sredstva u iznosu od 1.007.940.000 dinara.

Kako je saopšteno posle sednice vlade, cilj programa je unapređenje razvojnog potencijala jedinica lokalne samouprave kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapređenje privrednog ambijenta i otvaranje novih radnih mesta.

„Program se odnosi na oblasti saobraćajne, komunalne, elektroenergetske i druge infrastrukture, uređenje površina javnih namena, kao i na ostale projekate koji su u funkciji razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti“, stoji u saopštenju.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma sa Vladom Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata kao i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma sa Vladom Lesota o saradnji u oblasti odbrane, kojim se uspostavlja pravni okvir u oblasti odbrambene i bezbednosne politike, vojnoekonomske i naučnotehničke saradnje, vojnog obrazovanja i obuke, vojne medicine i veterine.

Članovi vlade usvojili su i Uredbu o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, kako bi se ublažile ekonomske posledice po audiovizuelnu proizvodnju usled epidemiološke situacije u zemlji.

Doneta je i odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu koja će kako se navodi, omogućiti da sve zdravstvene ustanove u Srbiji imaju moderne informacione sisteme povezane u jedinstveni sistem, koji će obezbediti razmenu svih relevantnih podataka.

„Predviđeno je da svi gradjani Srbije poseduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni gradjanima i njihovim lekarima u svakom trenutku. Na taj način povezani zdravstveni sistem biće transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, a uštede u budžetu koje se na ovaj način ostvare, biće upotrebljene za zdravstvenu infrastrukturu i plate zaposlenih“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari