Vlada S. Makedonije raskida ugovore za male hidroelektrane na Šar planini 1Ilustracija Foto: Shutterstock/Gerhard Pettersson

Vlada Severne Makdonije odlučila je danas da raskine ugovore za koncesije za sedam malih hidroeletrana u Nacionalnom parku „Šar planina“.

Na 86. sednici vlada Dimitra Kovačevskog je usvojila status ugovora o koncesiji za male hidroelektrane u zonama stroge zaštite i aktivnog upravljanja Nacionalnog parka „Šar planina“ za koje je vođen postupak za sporazumni raskid „koncesija za korišćenje vode za proizvodnju električne energije“.

Time se, precizira se, praktično neće sprovoditi ugovori o koncesiji sedam malih hidroelektrana u Nacionalnom parku „Šar planina“, koje se nalaze u zonama stroge zaštite i aktivnog upravljanja i pripemljen je predlog koncesionarima za sporazumni raskid ugovora.

„U tom pripremljenom predlogu za sporazumni raskid ugovora, prema informacijama Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, planirano je da se nadoknade realni troškovi realizacije ugovora i troškovi koje su uplatili koncesionari“, navela ja vlada Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari