Vlada usvojila zaključak o drugom paketu finansijske pomoći privatnicima

Ostavite komentar


  1. Da li ova pomoc ide preko plate ili je u sklopu plate, tj pomaze li drzava gazdama ili radnicima?

  2. Što konfuznije to bolje

    Prvi paket mera koji preduzeća su mogla da koriste u periodu mart/april/maj, ili ukoliko su več isplatili zarade za mart pre donošenja Uredbe, onda u periodu aptil/maj/jun. To je podrazumevalo da ostvaruju pravo na minimalnu zaradu po zaposlenom za te mesece, ia da kao period plaćanja poreza i doprinosa unose 4. januar 2021 godine. da bi se ostvarilo pravo na tri mesečna davanja bilo je neophodno podneti prijavu PPP PD do 30. aprila 2020 godine. Ko je podnosio kasnije ostvarivao je pravo za manji broj meseci. Za prijave podnete u maju sa datum plaćanja 4. januar 2020, dve minimalne zarade, i u junu , jedna minimalna zarada po zaposlenom.
    Oni koji su koristili period mart/april/maj, dalje zarade za juni, juli kompletno obezbeđuju sami i uplaćuju sve poreze i doprinose prilikom isplata tih zarada, oni koji su koristili period april/ maj/juni, nakon, za juli i dalje sami obezbeđuju sredstva , i sa uplatom svih poreza i doprinosa bez odlaganja, istovremeno sa isplatom neto zarada
    Sada je donet Zaključak Vlade, kojim se utvrđuje 2 x po 60% minimalne zarade , kao nastavak podrške preduzećima. Nejasno je da li se to odnosi na dve ili jednu zaradu, ali očigledno samo jednu i to avgustovsku jer se pominje predaja PPP PD pbrazaca za avgust, sa rokom 15 septembar.
    Mislim da većina, podrazumeva da je pomoć odmah i sad, i to će proizvesti konfuziju oko isplata zarada, koje će većina umanjivati dok ne dobiju odobrena sredstva.
    Zakonsku regulativu iz ove oblastui trebalo je da pišu oni koji su bar tri puta izvršili obračun zarada i koji znaju kako to funkcioniše.
    A propis bi trebalo da razume svaki građanin kome se ponudi da proćita.
    Ovako, Odluka ili Uredba koja ima jednu stranu dobije 100 strana tumačenja, jer kad je nešto loše definisano onda svako može da tumači bar na tri načina

Ostavite komentar


Ekonomija

"Nije normalno da gurate firmu koju ste vi osnovali u propast, a da plaćate privatnu firmu za isti posao": Šta bi privatizacija GSP-a značila za grad, a šta za građane? 10

„Nije normalno da gurate firmu koju ste vi osnovali u propast, a da plaćate privatnu firmu za isti posao“: Šta bi privatizacija GSP-a značila za grad, a šta za građane?

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić još ranije najavio je da će neke od linija gradskog prevoza na potezima od „100“ do „700“ biti prepuštene privatnim prevoznicima. Međutim sindikati GSP-a protive se ovoj ideji i najavljuju proteste i blokade ukoliko ne dođe do razgovora o ovoj temi.

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.