Vlasnici zemljišta na trasi Moravskog koridora blokirali saobraćaj nezadovoljni ponuđenom cenom po aru 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Saobraćaj na magistralnom putu Кraljevo – Кragujevac obustavljen je danas na dva sata zbog protesta vlasnika zemljišta na trasi Moravskog koridora, nezadovoljnih ponuđenom cenom po aru, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Proteste organizuju meštani osam sela kroz koja prolazi auto-put.

Preduzeće „Кoridori Srbije“ u odgovoru RTS navodi da je duž čitave trase Moravskog koridora postupak eksproprijacije završen u oko 95 odsto slučajeva, zaključenjem sporazuma o isplati naknade.

„Za preostalih oko pet odsto slučajeva vode se vanparnični postupci za utvrđivanje naknade za eksproprisane nepokretnosti u skladu sa zakonom, uzimajući u obzir da svako ko nije zadovoljan ponuđenom naknadom, zaštitu svojih prava i interesa ostvaruje pred sudom“, dodaje preduzeće „Кoridori Srbije“.

Ističu i da Poreska uprava, kao organ nadležan za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava na nepokretnostima, određuje visinu naknade, kao i da „Кoridori Srbije“ ne učestvuju u formiranju cene zemljišta.

„Podatke o visini tržišne vrednosti nepokretnosti – zemljišta, utvrđuje i dostavlja Poreska uprava po jedinstvenoj metodologiji, a utvrđena vrednost zavisi od podataka o kretanju tržišne vrednosti zemljišta u pojedinim lokalnim samoupravama, odnosno katastarskim opštinama“, ističe to preduzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari