Vlasnik Grand kafe kupuje Donkafu, čeka se dozvola Komisije za zaštitu konkurencije 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Hrvatska Atlantik grupa podnela je obavezujuću ponudu za preuzimanje kompanije Štraus adriatik koju je srpska kompanija i prihvatila, saopštila je Atlantik grupa.

Realizacija ovog posla dalje zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije.
Pomuda se zasniva na proceni vrednosti Štraus Adriatika od 40,5 miliona evra, pod uslovima da u kompaniji nema gotovine i dugova.

Ovo preuzimanje verovatno će dobiti posebnu pažnju Komisije za zaštitu konkurenciju s obzirom na to da je jedan od najvažnijih brendova Atlantik grupe Grand kafa i Barkafe, a Štrausovi brendovi su Donkafa i C kafa.

Zajedno sa brendovima Atlantik bi preuzeo i fabriku u Šimanovcima zajedno sa 220 zaposlenih.

„Atlantik grupa je najveći proizvođač kafe u Jugoistočnoj Evropi, kao i lider u ovoj kategoriji i akvizicija prati naš strateški cilj jačanja našeg osnovnog biznisa“, izjavio je Mate Štetić, potpredsednik za kategoriju kafe i grickalica.

Tokom 2021. godine Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak utvrđivanja povrede konkurencije upravo protiv ove dve kompanije, kao „dva najveća učesnika na tržištu veleprodaje mlevene kafe u Republici Srbiji, te tako i dva najveća konkurenta, u periodu od 2017. godine do kraja 2020. godine, a moguće i kasnije, da usaglašavaju poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe…“.

Kasnije te godine, KZK je proširila istragu i na period od 2015. pa i 2014. godinu jer su, kako se navodi u odluci, pronađeni mejlovi koji ukazuju da su dve kompanije razmenjivale cenovnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari