VOICE: Firma povezana s Karićima kupila livnicu i građevinsko zemljište za 43 miliona evra 1Ilustracija Foto: Građanski preokret

Kompanija „Toriox“, povezana sa porodicom Bogoljuba Karića, pobedila je 1. avgusta na licitaciji za Novu livnicu na Novom Beogradu i za objekte i 7,3 hektara građevinskog zemljišta platila 43 miliona evra, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Javno nadmetanje organizovala je Agencija za osiguranje depozita (AOD), na kojem je pobedila nedavno osnovano preduzeće, ćerka kiparske firme i jedno je od pravnih lica koja se mogu dovesti u vezu sa porodicom Bogoljuba Karića.

Osoba sa imenom Marinos Stylianides direktor je preduzeća „Toriox Holdings LTD“ na Kipru. Ovo ime, sudeći po podacima iz zvaničnog kiparskog registra, pominje se na menadžerskim pozicijama u više od stotinu tamošnjih firmi, piše VOICE.

Portal navodi da su evropski mediji, izveštavajući o poslovnim vezama porodice Karić i porodice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, Marinosa Styliandesa naveli kao novog vlasnika kiparske firme „Dana holdings“, koja je do uvođenja sankcija Evropske unije Bogoljubu Kariću bila u vlasništvu familije ovog srpskog biznismena.

„Toriox“, ćerka firma „Toriox Holdingsa“, pobedila je na licitaciji za zgradu Nove livnica koja se nalazi na Tošinom bunaru, uz parcelu bivše fabrike IMT, čija je imovina delom takođe prodata na licitaciji koju je organizovala Agencija za osiguranje depozita.

I imovina Livnice i imovina IMT-a prodavale su se u okviru stečajnog postupka nad Beobankom koja je imala velika potraživanja prema ovim, nekadašnjim industrijskim gigantima.

Zemljište koje je je pripadalo IMT-u (najmanje 35 hektara) i Livnici (7,3 hektara) važi za najatraktivniju građevinsku lokaciju u Srbiji. Ono je prošle i ove godine prodavano preko Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Agencije za osiguranje depozita, preneo je VOICE.

Kako se može videti iz oglasa za javno nadmetanje koje je održano 1. avgusta, vrednost imovine „Nove livnice“ Novi Beograd procenjena je na 30 miliona evra, dok je depozit iznosio 4,5 miliona. Na prodaju je ponuđeno 11 objekata ukupne površine 38.815 metara kvadratnih, odnosno građevinsko zemljište na 73.771 kvadratnih metara.

„Toriox“ je ponudio za Livnicu 13 miliona evra više od procenjene vrednosti. Drugoplasirani ponuđač stigao je do 41 milion evra, a trećeplasirani do 37 miliona. Prema saznanjima VOICE-a, „Toriox“ još nije platio u potpunosti tu atraktivnu imovinu niti je preveo na sebe.

Privredni sud u Beogradu, koji je u ovom slučaju stečajni sud, odgovorio je VOICE-u da nije obavešten o ovoj prodaji.

Prema Zakonu o stečaju, obaveza je stečajnog upravnika, u ovom slučaju AOD-a, da obavesti stečajni sud o obavljenoj licitaciji i zaključenim kupoprodajnim ugovorom, odnosno isplaćenoj ugovorenoj ceni. Na osnovu tih informacija sud donosi rešenje kojim konstatuje prodaju stečajne imovine i sa tim rešenjem kupac ide u katastar i prepisuje imovinu na sebe.

Prema informacijama VOICE-a, ugovor o kupoprodaji potpisan je 12. avgusta, a rok za isplatu ističe 30 dana nakon toga.

Firma „Toriox“ registrovana je 29. juna 2022. godine, na adresi Vojvode Milenka 42. Član društva, odnosno stpostotni stvarni vlasnik je „Toriox Holdings“ iz Nikozije sa uplaćenim novčanim ulogom od 587.142 dinara.

Pretežna delatnost firme „Toriox“ je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Direktor ovog preduzeća, sadašnjeg vlasnika Livnice Beograd, je Dejan Anđelković.

Prema uvidu u dokumentaciju koju poseduje VOICE, direktor „Toriox Holdingsa“ je Marinos Stylianides, što pokazuje i uverenje Ministarstva energetike, trgovine i industrije Kipra.

Kako se može videti u registracionoj dokumentaciji, Marinos Stylianides ovlastio je u junu ove godine advokaticu iz Beograda Veru Čabarkapu da zastupa „Toriox Holdings“ u Srbiji. Čabarkapa je javnosti poznata kao nekadašnja advokatica porodice Karić i jedna od kandidata na izbornoj listi Pokreta Snaga Srbije na parlamentarnim izborima 2008, poiše VOICE.

VOICE je uputio pitanja kompaniji „Toriox“ u vezi sa kupovinom Nove Livnice, ali odgovor nije dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari