Prijatelji iz Srbije, predsednik Vlade i ministri, počasni su gosti foruma „Otvorene inovacije“ – tako je premijer Rusije Dmitrij Medvedev predstavio Aleksandra Vučića i deo privredne delegacije koja se nalazi u višednevnoj poseti Moskvi, a juče su sa domaćinima prisustvovali otvaranju najveće smotre tehnološkog preduzetništva i inovacionog razvoja. Početak foruma označila je tribina „Čovek na raskrsnici trendova tehnološke revolucije“, koja se fokusirala na pet ključnih oblasti ljudskog života podložnih promenama pod uticajem tehnologije: produktivnost, životna sredina, obrazovanje, medicina i zabava.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Srbija će morati da promeni svoj obrazovni sistem i pristup nauci, jer nove tehnologije i razvoj nauke nemaju alternativu, a ako se ne ide u korak s modernim vremenom, društvo će pretrpeti štetu – izjavio je Vučić u uvodnom obraćanju. On je zahvalio Medvedevu na dobro organizovanom sajmu novih tehnologija, istakavši da rast našeg društva neće zavisiti samo od ekonomskih reformi već i od toga koliko ćemo moći da pratimo nove tehnologije.

„Da bismo ih brže prihvatili i inkorporirali u sistem, potrebno je promeniti naš način razmišljanja, radne navike, što nije lako, a za to čak nemamo ni dovoljno vremena, pošto će u narednih 20 godina biti mnogo promena u svetu tehnologija“, rekao je Vučić, zabrinut jer ih je teško pratiti, što je ilustrovao opaskom da ni on još nije stigao da nabavi smartfon.

On je naglasio da će Srbija raditi na sveukupnoj edukaciji stanovništva, da će pozvati eminentne govornike sa današnjeg foruma da prenesu znanje ljudima u Srbiji, ali i da će Srbija zato morati da promeni obrazovni sistem i pristup nauci. „Kao što smo imali hrabrosti da krenemo u ekonomske reforme, fiskalnu konsolidaciju, reformu tržišta rada, tako ćemo tako ćemo morati da menjamo i radne navike, objasnio je Vučić i naglasio da dolazi vreme u kom će na radnom mestu morati da se radi šest sati, a uči dva sata, kako bi se išlo u korak sa novim tehnologijama. „Tako će đaci u školi morati da uče pet sati i morati dva naredna sata da idu na posao i praksu kako bi znanje dobili i kroz konkretne aktivnosti“, jasan je Vučić. On je dodao i da će Srbija sa Švajcarskom, Nemačkom i ostalim državama morati da radi na razvijanju dualnog obrazovanja.

Medvedev je u svom obraćanju istakao da su izveštaji predstavljeni na forumu veoma zanimljivi i konstatovao da su „prepuni upozorenja o potencijalnim rizicima“ zbog čega se, kako se našalio, postavlja pitanje da li bi trebalo da se ljudi bave inovacijama zbog silnih rizika i pretnji.

– S druge strane postoji optimizam, jer progres se ne može zaustaviti. Sve tri industrijske revolucije su se dogodile, i verovatno će uslediti četvrta. Da li država treba da se meša u te procese ili da to prepustimo privatnom biznisu, kako da izgradimo model poslovanja i kako da sačuvamo izume i da ih patentiramo, to je sada pitanje – rekao je Medvedev.

Medvedev poklonio Vučiću smartfon

Nedugo nakon Vučićeve izjave da je teško pratiti tehnološki napredak, pa da ni on još nema smartfon, domaćin Dmitrij Medvedev poklonio mu je android smartfon ruske proizvodnje Yota 2. Vučić je njemu uručio umetničku sliku i geopolitički album Srbije na ruskom. Susret dva premijera bio je prijateljski, prenose ruski mediji i navode da je Medvedev pohvalio Vučića zbog sjajnog znanja ruskog jezika, na šta je srpski premijer uzvratio da to nije sasvim tačno, mada „sve razume“.

Sastanci

Premijer Srbije juče se sastao i sa direktorom Ruskih državnih železnica Olegom Belozorjovim, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti modernizacije železničke mreže i održavanju pruga u Srbiji. Vučić je u popodnevnim satima obišao i Gasprom, gde su predsednik Upravnog odbora te kompanije Aleksej Miler i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisali sporazum o dupliranju kapaciteta skladišta gasa u Banarskom dvoru, uz ocenu da je to dodatni garant energetske stabilnosti i bezbednosti Srbije. I Sberbank Srbija je potpisala sporazume o saradnji sa kompanijom NIS iz Novog Sada i sa Energoprojektom, čiji je cilj unapređenje i jačanje strateške saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari