„Vučićeve“ zlatne poluge NBS će morati da kupi u inostranstvu

Iako je centralna banka do sada zlato uvek kupovala u Boru, predsednikov zadatak može da ispuni samo pazarenjem van Srbije

Ostavite komentar


  1. Prodali rudnik Bor ,sad neko drugi vadi zlato a mi da ga kupujemo iz inostranstva ili je to zlato upravo iz rudnika Bor ali kao malo prošeta od jednog do drugog.lopovi čini mi se.

    1. @Coko: Jedno objašnjenje. I dok je rudnik bakra Bor bio u rukama države Srbije to nije značilo da su poluge zlata koje su tu pravljene bile besplatne, već je država plaćala poluge po ržišnim cenama, a nije dobijala besplatno.

      1. Pepe- možda je tako- ali plaćala je Srbija te poluge bezvrednom hartijom zvanom dinar a novac je išao u fondove za plate nedovoljno produktivnih radnika. Danas strancima -tačnije Kinezima- mora da se plaća zlato devizama po tržišnoj ceni zbog sulude ideje jednog AV da mora da ima i zlatne rezerve. Pri tome mnoge zemlje sveta sa boljim standardom života često nemaju ni grama zlata kao rezerve- npr. Hrvatska, a ipak se tamo bolje živi nego u Srbiji. Osim toga, ako Vučić jednoga dana bude morao da beži od gladnog naroda iz Srbije, nezgodno je da nosi preteške poluge- lakši je pravovrmeni transfer deviza na njegove, po pisanju američke štampe već postojeće bankarske, odlično napunjene račune

        1. Ovaj komentar nema nameru nikoga da branim. Proizvodnja zlata i kupovina od stane NBS, koja ima preču kupovinu od drugih, je bila i za vreme DOS—a, za vreme Miloševića, za vreme SRJ, za vreme SFRJ…. tako da Vaša konstatacija da branim Vučuća nije na mestu.

  2. Znači posao za kupovinu po „najpovoljnijoj“ ceni je već ugovoren, sada samo NBS mora da ga odradi. Da li će se otkriti ko je u tom dilu najbolje prošao ili će biti državna tajna kao za 1000 poslova nedodirljivih kao vladin avion, aerodromi u Bg i Nišu, škode za mup i staračke domove itd

  3. По ранијим подацима златне резерве су биле 46тоне, где нестаде 26тоне злата????

    1. Pojeli Đilas, Jeremić, Šolak, Janković, Trifunović (dopisati)…

      1. Gde ti nadje te podatke. Ranije Guverner nije bio partijska licnost pa niko nije mogao da pojede. “ Srbija sa 19,83 tone zlata ima veće rezerve ovog skupocenog metala od šest zemalja regiona zajedno. Tako Makedonija, Slovenija, Mađarska, BiH, Albanija i Hrvatska ukupno imaju 17,9 tona zlata, pokazuju poslednji podaci Svetskog veća za zlato.“ pise Blic. Pa jesmo li mi najpametniji? Sta je ovde u pitanju-provizija ili…?

      2. Vidiš da su ti objavili komentar i vidi se da čitaš informer i gledaš pink tj da si cipovanani glasač

        1. Alo bre ljudi, vi ne znate šta je sarkazam? Zar vam ono u zagradi nije ukazalo na to???

      3. A gde je naš Majdanpek?
        Kriminalac prodao, pa sad kupuje zlato. Botovi p….e.
        P.Sajdžo Bogutovac

  4. Malo ste pogresili sa ovim proracunom godisnje proizvodnje. Prosek proizvodnje zlata od 1938- 2017 god je 2 tone godisnje a ne 1. Gde je nestalo tih 160 tona? Kako je potroseno i kada? Koji je Vucicev savetnik ucestvovao u prodaji zlatnih rezervi dok je bio na polozaju guvernera ili ministra finansija, pa sada moramo da kupujemo po najvisim cenama? Kako Vucic moze da nalaze i trazi bilo sta iz sfere monetarne i fiskalne politike a da guvernerka i Vlada to odmah preduzimaju bez pogovora…

  5. Vec vidim da se pojavljuje posrednicka firma koja ce za racun NBS da obavi ovub transakciju, sa naravno dobrom provizijom. Kupuju zlato, a Bor proizvodi nase zlato, odnosno zar to nije nacionalno blago/dobro. A mozda smo kinezima prodali i svoja rudna bogatstva?!

    1. Kad smo Rusima uz rafinerije mogli pokloniti rezerve nafte i gasa sto ne bi i Kinezima poklonili zlato.Ima se moze se,narocito kod ovih amatera i lopuza na vlasti.

  6. Kupite ga kod bacuski,njima ta kolicina nije Ni „crno ispod noktiju“ ako vec neki perica misli da da je to Neko resenje. Diamond’s are forever♿

  7. Braća Kinezi. Pa svakom iole školovanom čoveku je jasno da Kina koristi Srbiju za trojanskog konja za ulaz na EU.Šta bi sa Majdanpekom ?

  8. Bor vise ne pripada Srbiji, tako da bi to ionako bila inostrana investicija, a ne verujem da bi Kinezi prodali ispod cene? A mozda se tih 10 tona kupi i da drugarima u UAE ili Rusiji da pricuvaju, ipak se nikad ne zna kada ce neka braca morati da pobegnu, a ovi ne bi dali extradiciju..

  9. A jel se zna koliko zlata je Dinkic izneo iz NBS kada je sa „zemuncima „u noci 5. na 6. oktobar upao u NBS i njen trezor ?

    1. Pitajte Vučića, on zna sve. On je obećavao zatvor za Dinkića, a ovaj mu je danas neki „savetnik“ u vladi. Dakle, kako su svi njegovi lični kriminalci zaštićeni, jasno je da svaki nekažnjeni kriminal u ovoj zemlji ide od Vučića i njegovih huliganskih bandi.

    2. Vidi Lalo,da ti napisem polako pa citaj drugima citanku: Dinkic I zemunci nisu usli u trezor jer je na njemu bila Po svim pravilima vanrednog stanja MRTVA STRAZA. Mozda smo mi Zemunci malo prgavi kad je vlast u pitanju,Ali nismo glupi da ne znamo protokole.Ono sto ti nazivas zemuncima su neki spandrc dodjosi.Kao sto primecujes I’ma Nas Koji znamo I bolje da „seremo“ kad nam nadodje,a uvek Neko nadodje.By the way,ko je napoznatiji vojvoda is Vojvodine?♿

  10. Deo tog zlata će svakako biti ono koje je od 2012. pokradeno iz Bora. Zbog pranja tog zlata je i ova inicijativa da ga NB kupi!

  11. pametno je da valutne rezerve diversifikujemo. Ali kad već moramo da kupujemo zlato u inostranstvu, moramo paziti da nam neko ne uvali pozlaćene poluge od tungstena.

  12. Dragi moji, zlato je lepo i tako. Ja sam živeo u Kanadi preko 30 godina. Kanada, koja jedna od najrazvijenih zemalja u svetu je prodala i to malo zlata sto je imala. Nemaju nikakve zlatne rezerve. Šta ovde Vučko mulja ja ne znam. Svetske velesile poput SAD-a, Kine i Rusije imaju dosta velike zlatne rezerve ali to je druga priča. Mi smo šaka jada. Mi sa tim zlatom možemo da se slikamo. Ali Vučić voli da se kurči, izvinite na izrazu. Znam dosta dobro ekomoniju. Samo ne znam šta će Veliki Gospodar Vučić sledeće da smisli. Dragi Bog nam pomogao.

Ostavite komentar


Ekonomija

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije 6

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije

Nezadovoljni zbog toga što mesecima ne primaju lične dohotke radnici Železničkog integralnog transporta, predvođeni predstavnicima Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova potestovaće ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.