Vujović u Bečeju potpisala ugovor o proširenju i modernizaciji postrojenja za preradu otpadnih voda 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović potpisala je danas u Bečeju ugovor na osnovu kojeg će biti prošireno i modernizovano 30 godina staro postrojenje za preradu otpadnih voda.

Ona je istakla da ugovor koji je danas potpisala predstavlja početak realizacije kapitalnih projekata izgradnje i modernizacije postrojenja za preradu otpadnih voda širom Srbije, objavilo je Ministarstvo.

„Ovo je prvi od mnogih ugovora koje će se u narednom periodu potpisivati, kako bi se po realizaciji projekata pravilno upravljalo otpadnim vodama“, kazala je Vujović.

Ona je precizirala da je za projekat u Bečeju, u protekle dve godine rađeno na reviziji dokumentacije, kako bi postrojenje po završetku radova, moglo da radi u punom kapacitetu.

Prema njenim rečima, postrojenje bi trebalo da zadovolji potrebe oko 29.000 stanovnika.

„Ono što je važno, jeste da će otpadne vode, nakon tretmana u postrojenju i pre ispuštanja u kanal Dunav-Tisa-Dunav, biti tehnički ispravne“, rekla je ministarka koja je pre potpisivanja ugovora, zajedno sa predsednikom Opštine Bečej Vukom Radojevićem, obišla staro postrojenje.

Vujović je najavila početak radova na postrojenjima za preradu otpadnih voda i u drugim mestima.

„Uskoro krećemo i u izgradnju ili modernizaciju postrojenja u Apatinu, Pećincima, Bačkoj Palanci, Sečnju. Ovi kapitalni projekti su od velikog značaja za životnu sredinu“, kazala je ona.

Dodala je i da u Bečeju u maju kreće izgradnja više od 60 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže koja će gravitirati ka postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

„Zato molim građane da iskoriste priliku i da se priključe, kako bi zajedno podigli standard životne sredine i kvalitet života“, poručila je Vujović.

Govoreći o Bečeju, Vujović je navela da je Ministarsvo zaštite životne sredine već realizovalo niz zelenih projekata koji su važni za građane tog mesta.

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu su realizovani projekti pošumljavanja, čišćenje kanala, a takođe je zatvorena i sanirana nesanitarna deponija u naselju Mileševo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari