Vulin: Organizatori protesta da se ne kriju iza vozača 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je danas organizatore protesta zbog cene goriva da se ne kriju iza vozača, jer bi sa njima razgovarao ministar finansija, ukoliko bi znao ko su, prenosi N1.

Vulin je gostujući na televiziji Pink kazao da odluka da li će akcize na gorivo biti smanjene zavisi od cena na svetskom tržištu i od Vlade Srbije, odnosno ministra finansija.

„Imate ministra finansija i neko će razgovarati sa njim, ali je pitanje ko, jer se ne zna ko organizuje protest“, rekao je Vulin.

Kako je naveo,Vlada Srbije ne zna kako da ispuni zahteve, jer ne zna koji su zahtevi i ne zna sa kim se pregovara.

„Kako ćemo znati da smo ispunili vaše zahteve ako se ne zna sa kim se progovara, ko su zastupnici. Zvanično neko organizuje protest. Vi imate proteste, ali oni koji se kriju iza protesta moraju da snose odgovornost za to što rade“, kazao je on.

Još jednom je pozvao organizatore da izađu javno i iznesu zahteve.

Protest koji traje već četiri dana organizovan je putem društvenih mreža jer je cena goriva u Srbiji od početka godine porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je način na koji jedan broj građana protestuje zbog cene goriva blokadom saobraćajnica i autoputa, ugožavajući bezbednost i slobodu kretanja svih drugih ljudi, nedopustiv i za svaku osudu, prenosi N1.

„Blokade automobila u kojima su bebe, deca i starci, naročito na velikim vrućinama, ugrožavaju živote naših građana i to nema nikakve veze s protestima zbog cene goriva, već sa uvodjenjem haosa u našu zemlju“, rekla je Mihajlović, a saopštio je njen kabinet.

Ona je dodala da Vlada Srbije i resorna ministarstva energetike i finansija svakako analiziraju stanje na tržištu goriva i traže način kako da odgovore na poslednja poskupljenja.

„Da li je cena derivata visoka i da li će akcize biti smanjene to će reći nadležna ministarstva, ali niko nema pravo da blokira ulice i saobraćaj jer tako ugrožava sve ostale građane“, istakla je ministarka.

Dodala je da pored načina kako da smanji cenu goriva u Srbiji čime bi se očuvao životni standard građana, „Vlada Srbije mora da pronadje način kako da spreči sve neodgovorne pojedince i grupe da pod izgovorom protesta blokadom saobraćajnica ugrožavaju osnovna prava građana i nanose im štetu“.

„Svako u Srbiji može slobodno da izrazi svoj stav i protest, ali niko ne sme protestima da ugrožava prava i nanosi štetu drugim građanima“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari