Opštine i gradovi, smatra Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije, neće ni osetiti predloženo ukidanje ili smanjivanje jednog broja komunalnih taksi pošto su im se prihodi od poreza na zarade u prvih šest meseci ove godine više nego udvostručili u odnosu na isti prošlogodišnji period. Lica i firme koje su već (pre)platile komunalne takse za 2012, a po osnovu dosadašnjih propisa, imaju pravo da podnesu zahtev da im se preplaćeni iznos preknjiži na te ili druge obaveze prema lokalnoj samoupravi, navodi se u predloženim izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave.


Za preduzetnike i male firme ovim zakonom ukidaju se firmarine i takse za korišćenje reklamnih panoa dok se za srednja i velika preduzeća njihovi iznosi ograničavaju. Tako će srednja pravna lica lokalnoj samoupravi plaćati firmarinu od najviše dve prosečne godišnje zarade na teritoriji lokalne samouprave, a velika pravna lica od najviše tri prosečne zarade.

Izuzetno, mala, srednja i velika pravna lica iz delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, trgovine naftom i derivatima nafte, trgovine na veliko duvanskim proizvodima, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnice, kladionice, bingo sale, noćni barovi i diskoteke – plaćaće firmarinu najviše do deset prosečnih zarada na teritoriji lokalne samouprave, utvrđenih na osnovu primanja za period januar – avgust prethodne godine za godinu za koju se firmarina plaća.

Taksa za korišćenje reklamnih panoa ne može biti veća od 20 odsto od prethodno navedenih iznosa za svaku od tri navedene kategorije obveznika.

Pozivajući se na podatke Trezora, Ministarstvo finansija navodi da su opštine i gradovi u prvih šest meseci ove godine ostvarili ukupne tekuće prihode od 112,6 milijardi dinara. U istom periodu prošle godine lokalne samouprave su prihodovale 84,2 milijarde dinara. Kako se i očekivalo najveće povećanje lokalni budžeti su obezbedili povećanim udelom u porezu na zarade, pa je taj prihod porastao sa prošlogodišnjih 21,6 na ovogodišnjih 45 milijardi dinara. Prihodi od komunalnih taksi su nominalno ostali na gotovo istom nivou (4,8 prema 4,9 milijardi), a njihovo učešće u ukupnim prihodima lokalnih samouprava palo je sa 5,8 odsto na 4,26 odsto.

Bez komunalne takse na splavove

Predlogom izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama i Zakona o finansiranju lokalne samouprave ukidaju se sledeće takse: šumarina ili naknada za zaštitu, korišćenje i unapređenje opštekorisnih funkcija šume, komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih postrojenja, plovnih naprava i drugih objekata na vodi osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju, komunalna taksa za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve, komunalna taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi, komunalna taksa za korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe, komunalna taksa za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkih programa u ugostiteljskim objektima …

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari