Za bivšu ambulantu više od 102.000 evra 1Foto: Wikipedia

Grad Zrenjanin oglasio je prodaju nekoliko nepokretnosti od kojih je najzanimljivija zgrada u stilu eklektike u Gimnazijskoj ulici broj 24, poznata kao bivša ambulanta.

Objekat raspolaže sa 417 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora od čega je 205 kvadrata pripadalo zdravstvu, a ostalo stanovima, dok plac na uglu ulica Gimnazijske i Svetozara Markovića zauzima osam ari.

Zgrada je u lošem stanju, a podigao ju je 1902. godine advokat i političar dr Svetozar Petrović, vođa radikala u Velikom Bečkereku, gradski odbornik, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine i bliski saradnik Jaše Tomića. Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, zgradu je 1921. godine otkupilo i preuredilo Opšte osiguravajuće društvo „Jugoslavija“ iz Beograda. O tome svedoče i stilizovani inicijali koji se nalaze na medaljonu natprozorskog ugaonog frontona.

Nakon Drugog svetskog rata kuća je konfiskovana i postaje vlasništvo države, a zdravstvena ustanova „Boško Vrebalov“ njen je korisnik od 1970. godine. Prema mišljanju konzervatora, zgrada je sačuvana u autentičnom izgledu, ali je u lošem stanju zbog neodržavanja.

Kod ove i ostalih ponuđenih nepokretnosti, utvrđeno je stoprocentno vlasništvo grada i nepostojanje bilo kakvog zahteva za restituciju. Početna cena, određena na osnovu podataka Poreske uprave, jeste 102.500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Komisija za sprovođenje postupka otuđenja nepokretnosti u javnoj svojini grada Zrenjanina zakazala je otvaranje ponuda za kupovinu ovog i još tri poslovna prostora u svojini grada za 7. septembar u 10 časova u prostorijama Gradske stambene agencije u Gimnazijskoj ulici broj 7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari