Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, otvorio je juče 30. međunarodni sajam turizma na kojem će se do 2. marta predstaviti više od 800 domaćih i stranih izlagača iz više od 40 zemalja.
On je izrazio zadovoljstvo što trenutno u Srbiji boravi 27.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, otvorio je juče 30. međunarodni sajam turizma na kojem će se do 2. marta predstaviti više od 800 domaćih i stranih izlagača iz više od 40 zemalja.
On je izrazio zadovoljstvo što trenutno u Srbiji boravi 27.000 registrovanih stranih turista.
– Vlada Srbije ulaže značajna sredstva u turizam koji je prošle godine ostvario prihod od 530 miliona dolara od stranih gostiju, što je povećanje od 30 odsto. Turizam je najbolja prilika da se promeni imidž Srbije, koja predstavlja spoj tradicionalnog i modernog. Beograd će u maju biti centar evropskog kulturnog i turističkog dešavanja Eurosong, koji će okupiti oko 10.000 stranih turista. To je šansa da pokažemo pravo lice Srbije – naglasio je ministar Dinkić.

Ilićeva izjava o besplatnim akcijama dezinformacija

Beograd – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je nazvao dezinformacijom izjavu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da je podela besplatnih akcija javnih preduzeća prodavanje magle. Ta izjava je početak Ilićeve predizborne kampanje za lokalne izbore. To je, međutim, visoka cena da se na taj način vodi kampanja, rekao je Dinkić novinarima na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Za tu manifestaciju već je bukirano 10.000 mesta u smeštajnim objektima, a sve karte za polufinale i finale rasprodate su za samo dva dana. Srbija turistima nudi i banje, salaše, Dunav, planine i jezera. Ali, potrebna su veća ulaganja u infrastrukturu kako bi se prirodne lepote iskoristile.
– Vlada Srbije tokom narednog meseca objaviće prvi međunarodni tender za partnere u izgradnji Stare planine, u koju treba da bude investirano 220 miliona dolara, a država će u narednim godinama uložiti 10 miliona evra. Time bi ova planina postala najveći turistički centar u ovom delu Evrope, kako za zimske tako i za letnje programe – rekao je Dinkić.
Prema njegovim rečima, značajna sredstva uložena su u projekat Putevima rimskih careva, a javnosti je malo poznato da je čak 17 rimskih imperatora rođeno i živelo na teritoriji Srbije. Srbija je, dakle, spoj tradicije, kulture i zabave, ocenio je ministar i pozvao da se hitno krene u popravljanje imidža, a strancima treba pokazati da smo gostoljubivi i prijatni domaćini.
Sajam se održava na više od 15.000 kvadratnih metara. Od stranih izlagača organizovano će nastupiti turistički poslenici iz Austrije, Grčke, Turske, Egipta, Tunisa, kao i Brazila, Tajlanda i Indije. Tokom sajma biće predstavljeno više od stotinu domaćih turističkih destinacija.
Posetiocima na štandu Ministarstva ekonomije biće predstavljeni, između ostalog, potencijali Dunava i master planovi za planine, jezera i banje. Tokom sajma, biće promovisani suveniri, tradicionalni zanati, i aktivni odmor u prirodi. Beograd će predstaviti kulturno-istorijsku turističku ponudu, ali i potencijale za kongresni turizam i velike sportske manifestacije. Prema najavama organizatora, turističke agencije na sajmu će davati popuste od pet do deset odsto na letnje aranžmane iz svoje ponude, a poseban segment biće „frst minit“ ponuda koja omogućava blagovremeno rezervisanje i uplatu aranžmana za letovanje.
Juče je otvoren i 13. međunarodni sajam hortikulture i 11. međunarodna izložba lekovitog bilja, koji će trajati do 2. marta. Najavljeno je učešće 140 izlagača iz naše zemlje, regiona i Evrope, koji se bave povrtarstvom, voćarstvom, proizvodnjom cveća i sadnog materijala, pečurki, meda i proizvoda od meda, kao i lekovitog bilja. Predviđen je i prateći stručni program. Radno vreme Sajma je od 10 do 18 časova, a u nedelju do 17 časova. Cena ulaznice je 300 dinara za pojedinačne, a 150 za grupne posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari