Vlada Srbije odlučila je na telefonskoj sednici da zabrani izvoz pšenice i brašna. Dušan Petrović, novi ministar poljoprivrede i trgovine, je ovu meru obrazložio time da su naši bilansi dosta zabrinjavajući jer je umesto planiranog izvoza od 500.000 tona već izvezeno oko 650.000 tona, prenosi B92.

On je objasnio da je cilj Vlade stabilizacija tržišta i da će omogućiti i da se razreše problemi koji su se pojavili kada ja u pitanju cena hleba. Petrović kaže i da je ova mera privremena i da „ovako kako je postavljena“ neće važiti duže od tri meseca, i dodaje da su o ovoj meri obavljene konsultacije sa EU.

Predsednik Udruženja pekara Zoran Pralica rekao je ranije da hleb neće poskupeti ukoliko Vlada prihvati zahteve pekara, među kojima je i zabrana izvoza pšenice i brašna. Pored zabrane izvoza, pekari traže da se ukinu carine na uvoz brašna i pšenice kao i da se produži važenje Uredbe o hlebu koja predviđa ograničenje marži.

Pralica je rekao da pekari zahtevaju i korekciju odredbe sporazuma između Robnih rezervi i Unije pekara kojim bi se cena hleba, koja se pravi od pozajmljene pšenice iz rezervi, povećala sa 38 dinara na 44 dinara. Predsednik Udruženja pekara je dodao da će, u suprotnom, hleb morati da poskupi, jer će doći do poskupljenja električne energije i nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari