Komandant KFOR-a nakon akcije u kojoj su zatvorene srpske finansijske institucije na Kosovu: Jednostrane akcije trebalo izbegavati 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš, održao je danas sastanke sa najvišim prištinskim zvaničnicima povodom nedavne akcije Kosovske policije na severu Kosova u kojoj su zatvorene srpske finansijske institucije, a poručio je da bi takve jednostrane akcije trebalo izbegavati, javlja Kossev.

Ulutaš je poručio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da treba izbegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije, ali mu je i „jasno stavio do znanja“ da je uloga KFOR-a od suštinske važnosti za stabilnost.

Komandant KFOR-a naglasio je da treba obezbediti odgovarajuću koordinaciju među svim relevantnim akterima, navedeno je u saopštenju.

Ulutaš je ujedno ponovio posvećenost celokupnog osoblja KFOR-a nastavku mandata misije UN kako bi obezbedili „sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja – u svakom trenutku i nepristrasno“.

Ulutaš je ponovio i punu podršku NATO dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja, za dobrobit svih zajednica.

Komandant KFOR-a je, kako je navedeno, „jasno stavio do znanja“ kosovskom premijeru da je „uloga KFOR-a i dalje od suštinske važnosti za regionalnu stabilnost i da misija koju vodi NATO održava vidljiv i fleksibilan stav na terenu koji nam omogućava da efikasno odgovorimo na bilo koji relevantan razvoj bezbednosti“.

„Kao odgovor na prošlogodišnje nasilje, napravili smo najveće pojačanje KFOR-a u poslednjoj deceniji, rasporedivši skoro 1.000 dodatnih vojnika. Učetvorostručili smo prisustvo KFOR-a na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije“, poručio je Ulutaš.

Kurtiju je ujedno kazao da je za „kretanje napred ka trajnoj stabilnosti širom Kosova potrebno više od prisustva KFOR-a“.

„Kao što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao u Prištini prošlog novembra: ‘Stabilnost u regionu zavisi od toga da sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja i od poštovanja postojećih obaveza“‘, rekao je Ulutaš.

Osim sa kosovskim premijerom, Ulutaš se sastao i sa kosovskim ministrom odbrane Ejupom Maćedoncijem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, koji u saopštenjima o tim razgovorima nisu konkretno pomenuli da je bilo reči i o prošlonedeljnoj akciji Kosovske policije u kojoj je zatvoreno pet ekspozitura Poštanske štedionice, te Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije, a zaplenjeno je više od dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari