BIRODI pozvao voditelja TV Prva da tokom intervjua sa Vučićem poštuje ODIHR preporuke, Ustav i REM 1Foto: printscreen / TV Prva

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas voditelja televizije Prva da tokom večerašnjeg intervjua sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poštuje preporuke ODIHR-a, Ustav i zakone Srbije, kao i preporuke Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

BIRODI u saopštenju navodi da bi Vučić, kada mu se postavljaju pitanja koja se tiču nadležnosti predsednika Republike, trebalo da bude potpisan sa predsednik Republike Srbije, a da bi, kada mu se postavljaju pitanja koja se tiču partijskog životu u Srbiji, trebalo da bude potpisan sa član Srpske napredne stranke.

„Kada se postavljaju pitanja koja se tiču lokalnih izbora. Aleksandar Vučić treba da bude potpisan sa imenom izborne liste grada na koje se pitanje odnosi“, navodi se u saopštenju.

BIRODI navodi da bi rešenje za razdvajanje pitanja o javnih i privatnim funkcijama i ulogama Aleksandra Vučiča, koje dovode do sukoba javnog i privatnog interesa, moglo da bude i „postavljanje pitanja u formi blokova pitanja: kao predsedniku Republike, kao članu SNS-a i kao nosiocu liste SNS na lokalnim izborima“.

„Takođe, pozivamo voditeljku ili voditelja da pitanja budu u skladu sa nadležnostima predsednika Republike Srbije, koje su propisane članom 112 Ustava“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovaj predlog BIRODI-ja „u funkciji poštovanja ODIHR proporuke broj 5, Ustava Republike Srbije članova 111, 112 i 123, Zakona o predsedniku Repulike član 1, Zakona o sprečavanju korupcije članove 40 i 41, kao i člana 4 Pravilnika o zaštititi ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari