Zaposleni odbijaju predloge poslovodstva 1

Zaposlenima u Minel kotlogradnji koji protestuju ponuđen je predlog rešenja za isplatu zaostalih zarada, međutim oni odbijaju da ga prihvate i počnu pregovore sa poslovodstvom preko reprezentativnih sindikata koji deluju u preduzeću. Blokadu koja je ušla već u drugu sedmicu, potrebno je hitno prekinuti jer ona ozbiljno preti da ugrozi već i onako tešku finansijsku situaciju u Minel kotlogradnji koja može dovesti i do stečaja preduzeća – kaže za Danas Ivan Nedeljković, generalni direktor Minel kotlogradnje, firme u kojoj deo zaposlenih protestuje od 7. marta zbog neisplaćenih zarada i neizdavanja platnih lista.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On dodaje da je kao poslodavac od samog početka protesta pozivao na razgovor predstavnike reprezentativnih sindikata u preduzeću koji imaju pravo da organizuju obustavu rada uz prethodnu najavu.

– Predstavnici sindikata odbijaju da prihvate razgovor i tvrde da protest nisu oni organizovali, već spontano zaposleni. Kako ovaj protest koji organizuje deo zaposlenih u Minel kotlogradnji sindikat nije najavio, on je u suprotnosti sa odredbama Zakona o štrajku, odnosno nelegalan je. Takođe, onemogućavanje ulaska u zgradu preduzeća i onemogućavanje normalnog rada generalnom direktoru predstavlja grubo kršenje radne discipline – navodi Nedeljković.

Prema njegovim rečima, blokada rada može dovesti do gubitka već ugovorenih poslova i predstavlja potencijalni problem u trenutnim procesima pregovaranja. Naime, u toku su razgovori sa firmama EP Oprema, Micubiši Hitači i Goša Fom u vezi dobijanja novih poslova ključnih za normalizaciju poslovanja Minel kotlogradnje i izmirenje zaostalih obaveza prema svim zaposlenima u preduzeću, čija većina ne učestvuje u protestu.

– U potpunosti shvatajući tešku situaciju zaposlenih, koji dele sudbinu Minel kotlogradnje, počev od prvog, kao i svakog narednog dana protesta, predstavnici Izvršnog odbora su pristupili razgovorima sa zaposlenima koji vrše blokadu u cilju pronalaženja izlaza iz ove nezavidne situacije kako po zaposlene, tako i za firmu. Drugog dana protesta, u utorak, 8. marta, predložio sam da reprezentativni sindikati poslovodstvu pismeno dostave svoj predlog rešenja nastale situacije, uz sugestiju da ono mora biti u cilju daljeg održanja i rada Minel kotlogradnje. U sredu, 9. marta, predočen je usmeni odgovor zaposlenih koji protestuju, bez zvaničnog pismenog stava sva tri reprezentativna sindikata, potpuno neprihvatljiv po poslodavca. U zahtevu se traži momentalna podela platnih lista. Naime, na taj način se ne uzima u obzir opcija da se postigne dogovor koji omogućava nastavak poslovanja Minel kotlogradnje, već naprotiv, može dovesti do stečaja i time direktno ugroziti sudbinu i većine zaposlenih koji ne protestuju – kaže Nedeljković.

On objašnjava da je zaposlenima u protestu predloženo da se u roku od osam dana, počev od utorka 15. marta, vrate na posao, prekinu protest i u potpunosti normalizuje rad Minel kotlogradnje. Odmah po povratku na posao, bili bi nastavljeni svi tekući poslovi za koje postoje uslovi da se završe, kaže naš sagovornik.

– U predlogu se poslodavac obavezuje da nakon povratka zaposlenih u protestu na posao, uplati deo zarade u iznosu od 18.400 dinara. Takođe, obavezuje se da odmah izvrši izdavanje platnih lista za tri obračunata meseca jul, avgust, septembar, da se preostale poentaže završe i izvrši obračun zarada i izdaju liste za prispele a neisplaćene zarade do kraja ove radne nedelje. Liste bi se položile kod javnog beležnika sa rokom čuvanja od mesec dana od dana izdavanja prvih lista. Nakon tog roka bi bile na raspolaganju zaposlenima. Poslodavac se obavezuje i da izvrši uplatu jedne cele zarade nakon potpisivanja ugovora sa EP Opremom i prenosa avansa. Poslodavac ne odustaje i ponavlja predlog za posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova u pregovorima oko načina isplate preostalih zarada – ističe Nedeljković dodajući da je ponuđeno i da se najmanje jednom sedmično održavaju sastanci predstavnika reprezentativnih sindikata i rukovodstva Minel kotlogradnje u cilju informisanja o sprovođenju svih tačaka dogovora.

O novim poslovima se još pregovara

– Minel kotlogradnja je od aprila prošle godine u procesu UPPR-a. U drugoj polovini 2015, zbog izrazitog nedostatka posla, došlo je do značajnog kašnjenja u isplati zarada. U čitavom tom periodu nije bilo otpuštanja radnika, upravo da bi se sačuvalo jezgro zaposlenih za realizaciju poslova koji su bili u planu da se ugovore u poslednjem kvartalu. Kako do ugovaranja poslova još nije došlo, jer su ponude u opciji i o njima se pregovara, poslodavac je u pismu upućenom reprezentativnim sindikatima predložio da se napravi dogovor o normalizaciji poslovanja – naglašava generalni direktor Ivan Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari