Zastava oružje novi vlasnik Zastava kovačnice 1Foto: Fonet

Zastava kovačnicu u bankrotu na jučerašnjem tenderu kupila je, kao što je naš list i najavio, Zastava oružje, i to po početnoj ceni od 3,43 miliona evra. Prethodno su od učešća na tenderu odustale tri kompanije – dve inostrane (kineska i italijanska) i jedna domaća.

„Bio sam spreman da za Kovačnicu ponudim i šest miliona evra“, rekao je juče našem listu direktor Zastave oružja Milojko Brzaković, naglašavajući da su oružari Kovačnicu kupili iz sopstvenih sredstava, a ne od deset miliona evra koliko iznose najavljena ulaganja Vlade Srbije u kragujevačku fabriku oružja.

– Jedan od ključnih dobavljača Zastave oružja uvek je bila Zastava kovačnica. Bili smo svesni činjenice da bi gubljenje Kovačnice na bilo koji način, imalo pogubne posledice ne samo po vojnu industriju, nego i po celi domaći metalski kompleks. Dve godine sam ubeđivao nadležne u Vladi da moramo da zadržimo fabriku otkovaka, i na kraju je Zastava oružje sama uplatila depozit za učešće na tenderu, nakon čega smo dobili i saglasnost Vlade i premijera Aleksandra Vučića – kaže Brzaković.
Kako dodaje, oružari planiraju da od Kovačnice naprave centar za domaću vojnu i automobilsku industriju te za proizvođače poljoprivredne mehanizacije, što znači da će se u Kragujevcu kovato otkovci i za Krušik iz Valjeva, Slobodu iz Čačka, Partizan iz Užica, Prvu petoletku iz Trstenika i druge fabrike. Kovačnica će, dodao je, kao i do sada otkovke da isporučuje automobilskim kompanijama u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

Naglasio je da je Zastava oružje pred sklapanjem značajnog ugovora sa jednim inostranim partnerom, koji će da „uposli fabriku do sredine 2019. godine“.

Za novu fabriku 10 miliona

Zastava oružje planira da onih deset miliona evra koje će do kraja meseca dobiti od Vlade Srbije, uloži u novu halu površine oko 4.000 kvadratnih metara, te da investitora u nabavku savremene opreme, što će joj povećati konkurentnost na svetskim tržištima na kojima prodaje više od 90 odsto svojih proizvoda.

Zahvalnost Danasu

Dojučerašnji stečajni upravnik Zastava kovačnice rekao je da je izuzetno zadovoljan što je od propasti spašena fabrika koja je duže od vek i po od strateškog značaja za domaću privredu i njen metalski kompleks. Zadovoljan je, kaže, i što je fabrika otišla u prave ruke“, odnosno što je njen novi vlasnik Zastava oružje.

– Zahvalan sam listu Danas koji je koji je svojim tekstovima o Kovačnici skretao pažnju nadležnih i stručne javnosti kako na probleme tako i na značaj te fabrike, što je, siguran sam, značajno doprinelo da Zastava kovačnica dobije respektabilnog vlasnika, koji će joj otvoriti nove perspektive – rekao je juče stečajni upravnik.

Profit u Bugarskoj, dugovi u Kragujevcu

Propadanje Zastava kovačnice počelo je nakon privatizacije preduzeća koje je, 2005, kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev. Fabrički sindikat, radnici i drugi manjinski akcionari godinama su upozoravali javnost i nadležne državne organe da Zaharijev uništava Kovačnicu iznošenjem profita u Bugarsku i ostavljanjem dugova preduzeća u Kragujevcu. Država nije reagovala, iako ima indicija da je Zaharijev, pored Kovačnice, uništio još nekoliko srpskih fabrika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari