Zastava oružje očekuje u 2024. godini ugovore vredne između 50 i 55 miliona dolara 1Foto-ilustracija Zastava oružje AD Foto: FoNet/ MOD (Arhiva)

Fabrika „Zastava oružje“ iz Kragujevca planira da u toku sledeće godine ugovori i realizuje poslove u vrednosti između 50 i 55 miliona dolara, rekao je danas generalni direktor Saša Milošević.

On očekuje da će fabrika u narednom periodu „krenuti sa razvojem, podizanjem proizvodnje i uspešnim poslovanjem“.

Planirani ugovori za 2024. godinu se odnose na vojni i lovačko–sportski program oružja, a Zastavini proizvodi se izvoze na svih pet kontinenata.

„Osim Srbije, to su tržišta u Africi, na Bliskom istoku, evropska tržišta su interesantna za lovačko-sportski program, a ugovor koji imamo sa predstavnikom u Americi je planiran na oko 20-ak miliona dolara“, rekao je Milošević novinarima posle svečanosti obeležavanja 170. godišnjice rada i postojanja te fabrike.

On je istakao da su na domaćem tržištu najvažniji partneri Zastava oružja vojska i policija Srbije.

„U ovoj godini sa Ministarstvom odbrane je potpisano više ugovora za isporuku naoružanja i vojne opreme za potrebe vojske, čija je ugovorena vrednost za dva, tri puta veća u odnosu na 2022. godinu“, rekao je Milošević.

On je kazao da su u poslednjih par meseci završeni, ili su u završnoj fazi „razvojni zadaci“ za Ministarstvo odbrane.

„Razrešnicu za serijsku proizvodnju su dobili modularna puška M19 i modularni automat M20, a u naoružanje vojske Srbije su usvojeni snajperska puška M07M u kalibru 338 Lapua i dalekometna puška M12M“, rekao je Milošević.

On je naveo da u Zastava oružju trenutno radi 2.260 radnika i da su sada u fazi prijema mladih ljudi, jer dosta zaposlenih odlazi u penziju.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je rekao novinarima da je Vlada Srbije u poslednjih nekoliko godina obezbedila dva investiciona ciklusa za svih 17 fabrika Odbrambene industruje, a kragujevačka fabrika je, pojedinačno, dobila najveći deo.

Drugi investicioni ciklus za sve fabrike Odbrambene industrije je, kako je rekao, iznosio 100 miliona evra, a prvi „nešto malo manje“.

Miloradović je kazao da pojedinačne cifre ne može da iznosi.

„Zastava oružje će dobiti investiciju da se osvoje najnovije tehnologije i da se postavi linija za proizvodnju brzim tehnologijama male komponente naoružanja, kao i investiciju da reosvoji proizvodnju komponente krupnog naoružanja, odnosno namera je da se kalibri koji se prave u ovoj fabrici povećaju“, najavio je Miloradović i objasnio da je reč o topovskom oružju.

Istakao je da kragujevačka fabrika ima zadatak da nastavi da razvija proizvodnju streljačkog naoružanja kao i topovskog, konkretno automatskih topova, i opremi vojsku Srbije onim što joj je potrebno.

Na današnji dan 1853. godine u vojnoj fabrici u Kragujevcu izlivene su prve topovske cevi, čime je zvanično počela da radi Topolivnica, najstarije industrijsko preduzeće i prva fabrika naoružanja u Srbiji i na Balkanu.

Današnji jubilej obeležen je svečanim programom uz dodelu priznanja u Muzeju Stare livnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari