Zašto je cena paradajza stigla do 200 dinara?

Ostavite komentar


  1. Ne volim paradajz, volim tikvice. Do pre dva tri dana kostale su 110 dinara.Malina na pijaci ima za 200. Nikad tikvice skuplje.nisu bile. A ni paprike. Dakle, Srbija ne moze da ishrani svoj narod, i.pored toga sto se 50000ljudi svake godine iseli. Mozda da pocnemo da glodjemo kamene ploce sa trgova?

  2. Niko ne pita proizvodzace paradajza koliko kosta proizvodnja.Srpsko selo je unisteno,svi odlaze.Uvozimo iz Albanije paradajz koji zdravstveno nije ispravan.Najbolji paradajz je Srpski.Paradajz sadrzi kalijum koji je dobar za rad srca.Kupujte domace!

    1. Proizvodjacka cena je 20-25 dinara…?? Naravno ,kod profesionalaca…Sve ostalo je tzv. trziste,zar ne…? Mozete se raspitati kod Instituta za povrtarsvo NS…

      1. Зашто би сељаци садили, копали, брали за 20 динара?

  3. „… član Odbora za selo SANU“: „Zašto se više ne proizvodi u Srbiji – ne znam.“
    Члан одбора за село, а не зна!?
    Таква нам је Академија, а таква и држава…

    1. …“ Mene veoma čudi kako uvoznici nisu prepoznali ovaj trenutak i uvezli veće količine paradajza. “ Milan Prostran, EXPERT… (veoma me čudi ovo zvanje!)

  4. Molim vas da citate deklaracije i da ne kupujete bilo kakvo povrce iz Holandije i severnoafrickih zemalja. Ono sto u Maksiju pise BIO na pakovanju, da je organskog porekla paradajz, a uvoz iz Holandije, molim vas da se prvo informisete i pogledate gde raste taj paradajz- u halama, u saksijama, samo u visokim halama. Nekada napustena postrojenja sa halama danas su uspesna agro preduzeca. Nakon sto se rod malo uveca, odmah onako zelenog ga beru i pakuju, a onda ga prskaju hemikalijama da bi dobio crvenu boju. Nemci to jedu cele godine, isti je paradajz u januaru, aprilu i avgustu, a kada preko leta stigne nemacki paradajz, on je za 1,3eur skuplji od prevarantskog holandskog.
    U Egiptu se sadi krompir, ispod peska, tako sto se seme posadi u debelom sloju vestackog djubriva koji je u tom slucaju imitacija zemlje, a onda se to prekrije peskom. To su kanali 5km duzine, navodnjavaju se kap ko kap. 55 minuta vam treba da skuvate egipatski krompir, dok je srpski krompir rastao pod zemljom i treba mu 20-25min da se skuva. I nas je naravno skuplji 100din po dzaku, ali sta ces, narod misli da je seljak tu da nas prevari i naviknu se da kuvaju krompir skoro sat vremena samo da domacim prevarantima sa sela ne plate malo vise, a ovako su na gubitku, i finansijski i zdravstveno.

  5. Све ово што је написано се може назвати „причам ти причу“.Какав бре Простан стручњак за пољопривреду, смешно да не може бити смешније.Расад парадајза је пропао због велике и дуге влаге, а у многоме и посађени парадајз.Да се имају пластеници са дуплим најлоном, регулисаним грејањем, регулисаном влажношћу ваздуха и заливањем кап по кап, заштитом од подземних вода, парадајза би било и за извоз.Додуше и у том случају, због године би каснио, али би род био квалитетан.Па би Пространу било боље да се бори да се произвођачима омогуће наведени услови.Ту у комшилуку, човек има савремени пластеник са подним грејањем али нема контроле влажности и пропало му је 30000 биљки у расаду, као и многима другим.Питајте нас који садимо парадајз а не експерте из канцеларије.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.