Zašto protestuju radnici niškog „Aluholdinga“: Firma prodata, zaposleni ostali bez zaostalih plata i radnih mesta 1Nekadašnji Nisal, sada Aluholding, foto: prinscreen N1

Dragan Mladenović, radnik u fabrici „Aluholding“ iz Niša, ne zna, kao ni njegovih osamdesetak kolega, da li je još uvek zaposlen kao i šta će biti sa zaostalim zaradama.

„Samo znamo da je bivši vlasnik Dejan Čolić, koji živi u Rusiji, ali je povremeno dolazio, 9. avgusta na licitaciju prodao fabriku. Posle toga nemamo nikakvu informaciju šta će biti sa nama, odnosno da li i dalje radimo kod novog gazde ili ne, kao i kad će nam isplatiti plate koje na duguju“, ispričao je Mladenović.

Mladenović je rekao da im bivši vlasnik duguje tri doplate za januar, februar i mart 2021. godine, što je otprilike po platu i po svakom radniku.

„Nismo primili ni platu za jul, kao ni za tekući mesec. Ne znamo ni kome da se obratimo, a naša fabrika je u planu razvoja Grada Niša označena kao jedna od najuspešnijih kompanije, koja je orijentisana ka izvozu“, precizirao je ovaj majstor, koji u fabrici radi pet godina.

On je kazao da im je jedan od direktora Dalibor Arsić rekao da od 15. avgusta ne dolaze na posao jer nisu stigle sirovine.

„Obrazložio nam je da ćemo biti na odmoru dok ne stignu sirovine. Međutim, nismo dobili ni rešenje o odmoru, u fabrici više nema nikoga od rukovodioca, niko se na javlja na telefone… Jednostavno ne znamo na čemu smo“, rekao je radnik.

Mladenović je zarađivao 56.500 dinara, mada kako je rekao, neki radnici su primali manju platu.

Pojedini radnici koji su pred penzijom su zabrinuti za svoj status, odnosno da li su im uplaćeni doprinosi za penzijsko osiguranje.

„Naši očevi su izgradili fabriku za ponos, ali od kad je privatizovana mi srljamo u ponor. Menjali smo imena, ali je situacija ista, uvek je bilo manje ili više loše“, rekao je jedan od njih.

Grupa radnika „Aluholdinga“ okupila se u sredu ispred fabrike kako bi upoznala javnost sa njihovim problemima.

„Nisal“ je privatizovan pre 30 godina, ali je pre toga bila jedna od najuspešnijih fabrika koja je proizvodila aluminijum u bivšoj Jugoslaviji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari