Zašto se prodavac na jednoj od najposećenijih pijaca u Nišu vezao lancima? 1Foto: N1

Jedan od prodavaca na pijaci „Krive livade“ na Bulevaru Nemanjića u Nišu, Zoran Nikolić, koji se juče vezao lancima pored table na kojoj je predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavestio da je “rob”, protestvujući zbog rušenja lokala kojim je počela njena rekonstrukcija, danas je prekinuo protest.

On je kazao da je to učinio nakon što su mu iz gradske opštine Medijana, na čijoj je teritoriji pijaca, telefonski obećali da njegov lokal “neće rušiti”, tražeći zauzvrat da sa table ukloni naziv opštine, koju je takođe prozvao. U GO Medijana su to u potpunosti negirali, uz objašnjenje da rušenje, a ni obustava nisu u njenoj nadležnosti.

Nikolić se juče vezao ispred lokala i tezge koje godinama zakupljuje, a pored table na kojoj je pisalo: “Vučiću ja sam rob Grada Niša, Opštine Medijana i JKP Tržnica i samim tim oni mogu da me prodaju, seksualno iskorišćavaju i ubiju i za to neće nikome odgovarati. Zato je bolje grob nego rob“.

On i drugi prodavci su pojasnili da su sa Tržnicom zaključili ugovore o zakupu lokala i tezgi do kraja godine, i to platili, a da su prošlog meseca onima koji drže lokale po obodu pijace počeli da stižu nalozi da se isele jer će lokali biti uklonjeni.

Nikolić je kazao da “nije znao” da rekonstrukcija pijace podrazumeva i rušenje svih montažnih objekata izvan pijačnog platoa, među kojima i njegovog, pošto je najavljeno samo njeno nadkrivanje.

Juče je na pijacu došla inspekcija da slika preostale lokale predviđene za uklanjanje, nakon čega je on započeo protest.

Zašto se prodavac na jednoj od najposećenijih pijaca u Nišu vezao lancima? 2
Foto: čitalac

“Nije reč ni o kakvoj rekonstrukciji, već samo o pokrivanju pijace, pa mi nije jasno što ruše moj lokal, koji ne treba da se pokriva, a apsolutno ne smeta prolaznicima niti bilo kome drugom. Pisao sam o situaciji na ovoj pijaci i predsedniku Srbije Vučiću, a iz kabineta mi je stiglo pisano obaveštenje da je Gradu naloženo da nadležne službe ponovo sagledaju problem i preispitaju odluku. A evo šta se posle toga dešava- ukrajinski scenario, rušenje lokala, opšti haos među ljudima. A pritom nam nisu ponudili nikakvo alternativno rešenje”, kaže Nikolić za Danas.

On kaže da “posebno strahuje” da ekipe koje ruše ne dođu noću, kad on nije tu, a u lokalu “ima i struju koja nije isključena, i stvari, i novac”.

Direktor Tržnice Goran Đorđević kaže da su predstavnici ovog gradskog javnog komunalnog preduzeća, kao i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski još krajem jula razgovarali sa prodavcima na pijaci “Krive livade” o njenoj rekonstrukciji, te zakupcima 17 montažnih objekata na obodu koji su predviđeni za rušenje ponudili alternativna rešenja.

“Ponudili smo im po početnoj ceni i bez ikakve licitacije slobodne lokale na toj pijaci, ili lokale na drugim pijacama, ili više od 200 praznih tezgi na kojima mogu da rade. Pritom, korišćenje objekata ili tezgi koje smo ponudili bilo bi samo privremeno, dok traje rekonstrukcija, dva ili tri meseca, a posle bi oni imali pravo prvenstva pri zakupu novoizgrađenih montažnih objekata na pijačnom platou. Dakle, nema potrebe da se od nečega što je lepo- rekonstrukcije pijace posle 20-tak godina, na korist i kupaca i prodavaca, pravi bilo kakav problem”, kaže Đorđević za Danas.

On kaže da su svi čiji se lokali ruše prihvatili ponuđena alternativna rešenja dok se rekonstrukcija ne završi, ili su se snašli na drugi način, izuzev Nikolića, koji inače nije prisustvovao sastancima.

„Ista ponuda koju su drugi iskoristili važi i za njega, ukoliko bude želeo“, dodaje.

Podseća da svi ugovori Tržnice sa zakupcima, koji se zaključuju početkom godine, sadrže klauzulu da ovo JKP ima pravo da ukloni objekte il tezge koje oni koriste ukoliko bilo kada dođe do rekonstrukcije pijace. U klauzili je navedeno da u tom slučaju zakupci imaju rok od od 15 dana da ih isprazne.

Đorđević još kaže da rekonstrukcija pijace podrazumeva njeno pokrivanje, kao i pravljenje parkinga za dostavna vozila po obodu pijace na kojem su sada montažni objekti koji se uklanjaju.

Od 17 takvih objekata, među kojima ima i nekih od lima, srušeno je više od polovine- ne može brže jer pre toga EPS mora da ih iskljči sa mreže.

“Uvodimo red posle dosta vremena- pijaca će biti pijaca, uređena, pokrivena, dobro osvetljena, sa novim montažnim objektima, a njeni obodi će biti čisti, kako bi dostavna vozila mogla da se parkiraju i priđu”, kaže on.

Zašto se prodavac na jednoj od najposećenijih pijaca u Nišu vezao lancima? 3
Foto: V. Torović

U kabinetu gradonačelnice dodaju da će prostor na kojem se nalaze lokali koji se ruše biti ulaz u pijacu.

„Osim natkrivanja, rekonstrukcija podrazumeva i „novo nivelisanje terena, obnovu tezgi, osvetljenje i produžetak radnog vremena“, kažu za naš medij.

Rekonstrukciju pijace “Krive livade”, inače jednu od najposećenijih u gradu, radiće grupa od tri firme- Gardal iz Niša, Signalizacija put iz Pirota i Dim energy iz pirotskog sela Gnjilan, kojoj će iz lokalnog budžeta biti isplaćeno 98.223.921 dinara sa PDV-om.

Među odbijenim ponuđačima na tenderu bila je grupa firmi koju predvodi Tončev gradnja, koja je ponudila višu cenu od procenjene vrednosti radova.

Rok za rekonstrukciju je 180 dana.

Medijana: Opština nije nadležna za lokale, već samo za tezge

U Gradskoj opštini Medijana, uz demantovanje da je Nikoliću obećano da njegov lokal neće da bude srušen, kažu da su „svi čvrsti objekti na ovoj pijaci, izuzev tezgi, u nadležnosti Gradske uprave za građevinarstvo“.

Rekonstrukcija pijace “Krive livade” je investicija Grada Niša, a pijačnim prostorom upravlja JKP Tržnica Niš, kažu.

U „slučaju“ prodavca Nikolića, opština Medijana će doneti rešenje o uklanjanju tezge, a na osnovu izdate građevinske dozvole Gradske uprave za građevinarstvo, dodaju za Danas u toj opštini.

“Šta hoće? Da nas isteraju?”

“Podigli su nam kiriju pre nekih pet godina. Sad plaćamo zakup 3000 dinara po kvadratu, dok recimo prodavci na glavnoj pijaci u centru grada plaćaju 800. Sad nas i ruše. Šta hoće, da nas isteraju? Pričaju da ovde hoće da naprave parking za vozila koja dovoze robu. A kome će oni uopšte da dovoze robu kad ne bude bilo lokala?”, kaže Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari