Rušenje još jednog simbola Beograda: Da li se može sprečiti menjanje fontane na Trgu Nikole Pašića? 1Foto: D. Petrović

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počela je 26. februara, a planirano je da traje do kraja septembra ove godine, odnosno 210 kalendarskih dana. Ugovorena vrednost radova je 584.292.798 dinara, bez poreza na dodatu vrednost.

Ova rekonstrukcija proizvela je pobunu kod građana i aktivista Zeleno-levog fronta, jer obuhvata i zamenu fontane koja predstavlja višedecenijski simbol Beograda.

Izvođenje radova povereno je grupi ponuđača, koju čini „“GP Invest gradnja“, sa partnerima „D. C. Energocoop“, „Slavija Proking“, „Alex E&C“, „Tesla sistemi“ i „SDC Professional“.

Kako se navodi na sajtu Beobuild-a, ova rekonstrukcija neće značajno menjati dosadašnji izgled trga, uz manji broj intervencija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grad Beograd (@grad_beograd)

Najveća promena biće upravo zamena pomenute fontane. Najavljena rekonstrukcija bi podrazumevala da fontana ima svoj izvorni izgled, odnosno da izgleda kao kada je prvi put bila izgrađena, pre prve rekonstrukcije iz 1987. godine.

Fontana je tada bila dosta manja u odnosu na onu koju danas imamo priliku da vidimo.

Zeleno-levi front ovaj potez ocenio je kao uništavanje simbola grada, i još jedan u nizu  „štetnih projekata nelegitimne gradske vlasti“.

– Uklanjanje fontane sa Trga Nikole Pašića i njena zamena drugom fontanom, pokazuju nedostatak razumevanja i obzira gradske vlasti za kulturno nasleđe i simbole Beograda. Građani i građanke Beograda su u više navrata javno ukazivali na značaj ove fontane i potpisivali peticije za njeno očuvanje, na šta se naprednjačka vlast po ko zna koji put oglušila – navodi Zeleno-levi front.

Lider pokreta Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekonstrukciju vidi kao „skok u budućnost“, uz reči da se projektant konstrukcije trga iz 1987. „prevrće u grobu“ zbog radnji koje sprovode Aleksandar Šapić i Goran Vesić po Beogradu.

Smatra da je poenta rekonstrukcije „da vlast sebi zgura još par miliona u džep“.

– Posle godinu dana će opet da rade rekonstrukciju jer će verovatno sve to da se raspadne kao i kocke na Trgu republike, pa će opet da uzmu pare kao što su sad uzeli – navodi Jovanović.

Naglašava da vlast neće odustati od svojih skokova u budućnost, gradiće po parkovima, guraće reke u cevi i neće odustati od svojih milijardi.

– Imaćemo proteste na sve strane, sveopštu pobunu, i u blokovima i u Gornjim Nedeljicama, i na Ibru, zbog uništavanja sveg i gaženja preko ljudskih života. Iz ovoga moramo podhitno da se vadimo svi, ovo je sve samo ne život dostojan normalnog čoveka. Naša deca nisu zaslužila da rastu u državi Aleksandra Vučića – kaže Jovanović.

Jedino rešenje po njegovom mišljenju je pobuna, fizički otpor i barikade. Ističe da mi kao građani moramo da poštujemo zakone ali da ako ih krši država koja ih je propisala, onda građani moraju da ih sprovode, „a to se radi na ulici“.

Protest protiv rekonstrukcije Trga Nikole Pašića i rušenja postojeće fontane održan je u utorak u 18 časova, na pomenutom beogradskom trgu.

Organizator protesta, aktivista udruženja „Naša mesna zajednica“ i Zeleno-levog fronta Miloš Vučković rekao je za Danas da je cilj okupljanja skretanje pažnje na “iracionalno trošenje novca” od strane gradske vlasti.

“Trg je trebalo u sitnu rekonstrukciju da se uradi, a ne da se faktički ruši do temelja i da se uklanja vrelo fontane”, objasnio je Vučković i dodao da rekonstrukcija Trga košta građane Beograda 700 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari