(VIDEO)"Rekonstrukcija građane košta 700 miliona dinara": Održan protest protiv rušenja fontane na Trgu Nikole Pašića 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Nekoliko građana i građanki se okupilo večeras oko 18 časova na protestu protiv rušenja fontane na Trgu Nikole Pašića.

Organizator protesta koji se održava povodom rekonstrukcije Trga Nikole Pašića aktivista udruženja „Naša mesna zajednica“ i Zeleno-levog fronta Miloš Vučković rekao je za Danas da je cilj današnjeg okupljanja skretanje pažnje na “iracionalno trošenje novca” od strane gradske vlasti.

Kako je naveo rekonstrukcija Trga košta građane Beograda 700 miliona dinara i da je trg trebao “sitnom rekonstrukcijom” da se uradi.

“Trg je trebao u sitnu rekonstrukciju da se uradi, a ne da se faktički ruši do temelja i da se uklanja vrelo fontane”, objasnio je Vučković.

Konstatovao je da je manji odziv građana na ovaj protest posledica toga sto su “Beograđani malo izgubili veru u sebe”, ali da je odziv na vecerašnje okupljanje bio veći nego na sinoćno.

“Nije bitno koliko nas je, važno je da je neko digao glas i da pokušavamo da ukažemo da vlast ne sme ovako da se ponaša”, rekao je.

Skrenuo je pažnju da je gradskim vlastima prioritet mogao da bude stanje u kom se nalazi prolaz Bezistan za koji je objasnio da je nebezbedan za pešake.

“Cilj je da mi kao neformalna grup građana ukažemo gradskim vlastima da može racionalnije da se troši novac”, zaključio je Vučković.

Protest ze završio u 6:30.

Gradski sekretar Beograda za investicije Luka Petrović izjavio je juče da je počela rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, koja će trajati 210 kalendarskih dana, a ugovorena vrednost radova je 584.292.798 dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Postojeća fontana će biti porušena a na njenom mestu će biti nova, jednostavnijeg i izduženog oblika, po ugledu na prvobitnu fontanu, ali bez vrela i bez okruglog proširenja prema spomeniku.

Ovaj postupak gradske vlasti osudio je i Zeleno-levi front, iz kog kažu da uklanjanje fontane sa Trga Nikole Pašića i njena zamena drugom fontanom, pokazuju nedostatak razumevanja i obzira gradske vlasti za kulturno nasleđe i simbole Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari