Počinje rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, trajaće 210 dana 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Gradski sekretar Beograda za investicije Luka Petrović izjavio je danas da je počela rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, koja će trajati 210 kalendarskih dana, a ugovorena vrednost radova je 584.292.798 dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Ovaj projekat je, prema njegovim rečima, deo šire inicijative Grada za unapređenje urbanog jezgra i infrastrukture, usklađen je sa savremenim potrebama građana, ali i urbanističkim vizijama razvoja Beograda.

Rekonstrukcija obuhvata kompletno osavremenjivanje trga, uvođenje naprednih tehnoloških rešenja i poboljšanje kvaliteta života u samom centru grada.

– Planirani radovi uključuju rekonstrukciju hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, modernizaciju javne rasvete sa LED tehnologijom, postavljanje novog urbanog mobilijara, kao i izgradnju nove fontane od kamena. Projekat takođe stavlja naglasak na ekološku održivost, sa ciljem povećanja zelenih površina i poboljšanja urbanog pejzaža – istakao je Luka Petrović, a prenosi Beoinfo.

Ukupna površina koja podleže rekonstrukciji iznosi 8.156,27 kvadratnih metara, od čega je značajan deo predviđen za pešačke zone, rekao je Petrović.

To potvrđuje, kako je dodao, opredeljenost Grada Beograda ka stvaranju pristupačnijeg i prijatnijeg okruženja za sve građane i posetioce, prenosi Beoinfo.

– Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića predstavlja strateški potez koji Beograd postavlja na mapu svetskih metropola spremnih za izazove budućnosti. U godini kada budemo domaćini najvećeg projekta u našoj zemlji – „Ekspo 2027”, ovaj trg će simbolizovati mesto susreta tradicije i inovacija, prikazujući posetiocima iz celog sveta kako Beograd uspešno spaja svoju bogatu istoriju sa vizijom napretka. Ponosni smo na to što će Trg Nikole Pašića biti jedan od dragulja naše prestonice koji će svedočiti o sposobnosti da skočimo u budućnost, čuvajući pri tome naše neprocenjivo kulturno i istorijsko nasleđe. Upravo ovakvi projekti doprinose stvaranju grada koji je spreman da ugosti svetske događaje, kao što je „Ekspo 2027”, i da se predstavi u najboljem svetlu – rekao je gradski sekretar za investicije.

Iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda pozivaju sve građane na strpljenje i razumevanje tokom trajanja radova, jer će rezultati ove temeljne rekonstrukcije doprineti lepšem, funkcionalnijem i zelenijem centru grada, u skladu sa najvišim standardima urbanog dizajna i održivog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari