Zatvoreno sedam objekata Merkatora u Smederevu 1Foto: Dejan Đorić

Merkator je na teritoriji Smedereva zatvorio sedam objekata i Robnu kuću u Velikoj Plani, zbog isključene struje i to bi mogao da bude tek uvod u još veći problem, rekao je za Danas Boban Rajić, generalni direktor i vlasnik smederevskog preduzeća Coka u čijoj je nadležnosti više od 20 objekata izdatih Merkatoru u zakup.

On je u izjavi za Danas izrazio sumnju, kako je rekao, u „prevarnu radnju“ i simulovani posao nekadašnje slovenačke firme, sada u rukama hrvatskog Agrokora. 

Merkator je 2010. godine sa smederevskim preduzećem Coka sklopio ugovor vredan 30 miliona evra na 15 godina, da posluje u objektima Coke na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga, sa preuzimanjem radnika i opreme. 

U pitanju je 21 objekat ukupne površine oko 15.000 metara kvadratnih u Smederevu, Požarevcu, Petrovcu, Velikoj Plani, Smederevskoj Palanci, uključujući i seoska područja kao što su Lipe i Azanja. Tom transakcijom je preuzeto oko 500 radnika i Merkator se obavezao da im isplaćuje zarade. 

„Generalni direktor Merkatora krajem 2016. godine, nakon preuzimanja od strane Agrokora, poslao nam je obaveštenje u kome navodi da su prebacili svoju ugovorenu obavezu od preko 20 miliona evra i više od 500 radnika na „praznu“ firmu”, navodi Rajić. 

Prema njegovim rečima, firma Altebo doo Beograd, čiji je vlasnik firma Taqueti Holding Limited sa Kipra ima jednog zaposlenog i 80 evra novčanog kapitala, pa sa takvim referencama, nedvosmisleno, smatra Rajić, ne može da primi taj ugovor. 

On dodaje da ugovor precizira da „u duhu dobrih poslovnih običaja, uvek mora da se vodi računa da, sve što se čini, radi se u skladu sa namerom i običajem dobrog privrednika“, što, kako kaže, ovo svakako nije.

„Oni (Merkator) prodaju svoju poziciju, svoj biznis toj fiktivnoj firmi, a onda od te iste firme, u istom danu, zakupljuju sve te objekte, čime pokazuju da je u pitanju „prevarna radnja“ – kako se osloboditi obaveza i, sa druge strane, u njima nastaviti da izvlačiš profit“, objašnjava Rajić.

Rajić tvrdi da na taj način Merkator želi da ugrozi, kako ugovarača – srpsku firmu, tako i zaposlene koji tu dugoročno ne mogu da ostvaruju svoja prava i dodaje da od decembra ne plaćaju ni struju ni zakupninu. 

Ugovorom je predviđeno da Merkator plati određene penale i izađe iz ugovora ako mu ne odgovara, ili da ostane i, ono što je potpisao, da poštuje, kaže Rajić i poručuje da kad se neko odluči na ovakav korak, to onda, blago rečeno, nije u skladu sa renomeom i brendom firme. 

„Da je neko naš to uradio u Hrvatskoj, jednostavno, ne bi mogao da sačeka sutrašnji dan“, smatra Rajić i dodaje da je Merkator izbegao i Komisiju za zaštitu konkurencije i suzbijanje monopola, kako kaže, svestan da ima monopolski položaj.

Rajić ocenjuje da sa ovakvim postupanjem i načinom rada, Merkator šteti privredu u Srbiji, kompanije dovodi do bankrota, a zaposlene do problema isplate zarada. 

„Iskreno se nadam da u ovoj zemlji postoji neko ko će reći da ovako ne može da se radi. U suprotnom, gurni celu privredu u bankrot, nije sporno. U Sloveniji i Hrvatskoj je nemoguće da se nešto slično desi, da ostane u objektima i da ne plaća svoje obaveze“, kaže Rajić.

Kako bismo imali i drugu strane priče, Merkatoru smo uputili pitanje zašto se zatvaraju prodavnice u Smederevu, Velikoj Plani.. Nadamo se odgovoru. U međuvremenu su predstavnici preduzeća Coka i Dunav u Smederevu zakazali konferenciju za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari