Zaustavljanje gradnje malih hidroelektrana ne važi za već započete objekte

Ostavite komentar


  1. Ako sam dobro razumeo, vec zapocete izgradnje mini hidroelektrana ce biti dignute dinamitom kad budu zavrsene? Ili nisam dobro skontao tekst?

  2. Sve zemlje Evropske unije grade, planiraju da grade i revitalizuju male hidroelektrane i u zaštićenim područjima, sobzirom da male hidroelektrane najmanje zagađuju životnu sredinu u poređenju sa svim drugim obnovljivim izvorima energije. Sumljam da svi koji su protiv elektrana se nalaze na platnom spisku lobista iz EU koji su napravili 24000 malih hidroelektrana nasuprot naših 90 i koji žele da obnovljivu energiju kupujemo od njih. Nažalost o MHE govore ljudi koji nemaju ni elementarnog znanja o MHE. Snaga MHE od 100 kW za koju protivnici MHE kažu da je beznačajna zamenjuje 6.000 tona kolubarskog lignita tokom jedne godine. Pitam se koliko je stranih plaćenika usmerenih protiv interesa naše zemlje.

    1. Prvo nauci da se pise ‘sumnjam“, a sto se tice EU neka oni rade kako hoce. Ispade da su svi oni koji se bore za zastitu nasih reka i vazduha strani placenici?!

  3. „Ćuta…kaže za Danas da je izuzeće već izgrađenih ili započetih malih hidroelektrana iz zabrane gradnje u zaštićenim područjima, neprihvatljivo i pogrešno.“

    Neka neko javi Ćuti da se to što se njemu ne sviđa zove „pravna sigurnost“.

  4. Uvezana crevca na vlasti unistavaju i prirodu samo da bi se „ugradili“.
    U situaciji kada su potencijali malih HE 2% od ukupne potrosnje a rastur elekticne energije 20% daleko vise smisla ima smanjiti gubitke u sistemu prenosa nego „ubijati vola zbog kila mesa“ samo da bi se neki omastili.
    Ali tako je to u Srbiji otkako je zajahao prekodrinski lobi, ni pameti ni morala ni srece.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.