Završena skoro polovina gasne interkonekcije sa Bugarskom 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović)

Do sada je realizovano 43 odsto radova na izgradnji gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, što je iznad planirane dinamike. Isporučeno je 93 odsto ugovorenih cevi, dok je 80 odsto već raspoređeno trasom budućeg gasovoda, saopšteno je juče posle sastanka ministarke energetike Srbije Dubravke Đedović i njenog bugarskog kolege Rosena Hristova.

Đedović i Hristov su razgovarali o napretku radova na izgradnji interkonektora i i mogućnostima daljeg unapređenja regionalne saradnje u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, saopštilo je Ministrstvo energetike Srbije.

„Taj interkonektor jedan je od prioritetnih projekta za Srbiju, jer osim dodatnih izvora snabdevanja donosi i priliku da ojačamo našu poziciju tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja u regionu i Centralne Evrope. Završetak radova očekujemo na jesen, zbog čega smo i zvanično započeli razgovore sa Azerbejdžanom u vezi sa nabavkom gasa iz Kaspijskog regiona“, izjavila je Đedović.

Hristov je naveo da se plan izgradnje u Bugarskoj u potpunosti poštuje i pozvao Đedović da u narednom periodu zajedno obiđu radove sa obe strane granice.

On je rekao da je u potpunosti posvećen proširenju saradnje između Bugarske i Srbije u energetskom sektoru, oslanjajući se na zajedničke interese.

„Neka od polja u kojima možemo razmatrati unapređenje te saradnje odnose se na proširenje kapaciteta Interkonektora i snabdevanje ugljem“, rekao je Hristov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari