Zbog sumnje da su opljačkali kompaniju INA: Uhapšeno pet osoba u Hrvatskoj, akcija trajala tri meseca 1Foto: FreeImages/caschlick

Šef sektora za plin u hrvatskoj kompaniji Ina tereti se da je organizovao kriminalnu hobotnicu sa još četiri osobe sa kojima je iz Ine izvukao 1,04 milijardi kuna, odnosno 142,5 miliona evra.

Zamenica direktora USKOK-a Danijela Raspudić Tomac, kako prenosi N1, rekla je da je uhapšenima određen pritvorod mesec dana, kako ne bi uticali na svedoke.

“Svedoci uopšte nisu saslušani jer je istraga otvorena danas”, rekla je Raspudić Tomac.

Uprava za sprečavanje pranja novca u Hrvatskoj je nakon što je nakon dojave o sumnjivim transakcijama od banaka sprovela analitičku obradu, a novac sa računa uhapšenih blokiran je u subotu. Cela akcija Uprave za sprečavanje pranja novca, Poreske i USKOK-a trajala je tri meseca.

“I ovo je ustvari specifičan slučaj jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u istoriji Uprave. Blokirano je 813 miliona kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicionih fondova, a blokirane su i nekretnine”, rekao je Ante Biluš.

Među okrivljenima je i predsednik Hrvatske advokatske komore Josip Šurjak kojem, kako prenosi N1, preti oduzimanje advokatske licence.

Naime, Šurjak je sa Goranom Husićem osnovao fabriku OMS Upravljanje koja je od Plinare Istočne Slavonije, a kasnije i od Ine kupovala plin po deseterostruko nižoj ceni od one po kojoj su je prodavali na inostranom tržištu.

Jedina koja se, prema podacima Uskoka, nije novčano okoristila je predsednica Uprave fabrike Plirana istočne Slavonije Marija Ratkić.

Prema izvoru bliskom istrazi, N1 je saznao da je upravo odatleu Vladu stiglo upozorenje na ekstremno visoke zarade u preprodaji plina.

“Prvi put to čujem. Ko je to i kada rekao i kome? Recite mi ko je kome i kada kazao, ja zovem nadležnog ministra i kabinet i niko ne zna ništa o tome. Deset puta smo proveravali i nemamo saznanja o tome. Kako da vam to još kažem, na slovenskom?”, odgovrio je na novinarima Andrej Plenković, predsednik hrvatske Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari