Željko Veselinović: Vučić ugrožava slobodu medija 1Foto: Fonet/Medija centar

„Aleksandar Vučić drsko vrši pritisak na novinare koji mu postavljaju nezgodna pitanja. To je direktan napad na slobodu medija a cilj mu je da zaplaši novinare da postavljaju pitanja koja premijeru nisu po volji ili na koje ne može smisleno da odgovori.

Jedno od tih pitanja je i ono kada će radnici propalih preduzeća u Nišu da dobiju plate koje su inače zaradili, na šta je Vučić upitao novinare da li oni imaju ovlašćenja radnika da zastupaju njihove interese. E pa kad se premijer pravi naivan i izbegava da odgovori na veoma razložno pitanje, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su izradili ovlašćenje za sve novinare u Srbiji da u ime naše sindikalne centrale koja zastupa interese radničke klase mogu premijera da pitaju sve što ih interesuje iz oblasti sveta rada“ – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Naš sagovornik ističe da je pečatiran i potpisan univerzalni obrazac ovlašćenja postavljen na sajt USS „Sloga“ i da novinari mogu da ga odštampaju i koriste kao zvaničan dokument tog sindikata i premijeru postavljaju pitanja vezana za radničku tematiku.

– Ono što je Vučića posebno iznerviralo te je na neprimeren način reagovao prema novinarima jeste činjenica da je on lično radnicima likvidiranih preduzeća u Nišu kojima se duguje između 27 do 50 plata obećao da će dugovanja prema njima biti izmirena do kraja 2016. godine. To se nije ostvarilo. Takođe, nezadovoljan je što radnici imaju pravosnažne odluke i domaćih i međunarodnih sudova da plate moraju da im budu isplaćene. Sasvim je jasno da novinari imaju puno pravo da premijeru kao predstavniku vlasti i predsedničkom kandidatu postavljaju pitanja o zaostalim platama. Reč je o javnom interesu i takva pitanja su potpuno legitimna. S druge strane Vučić nema nikakvo pravo da ometa novinare u obavljanju njihovog posla i da se bahato odnosi prema njima ako mu nisu po volji. On treba da odgovara na pitanja novinara a ne oni na njegova. Takođe potpuno je licemeran način na koji se Vučić obraća predstavnicima medija koji su mu naklonjeni i onaj kako bezdušno tretira sve novinare koji mu postavljaju pitanja za koja on smatra da štete njegovoj političkoj i državničkoj poziciji – navodi Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.