Žene u Srbiji zarađuju sve manje u odnosu na muškarce: Zbog čega je rodni jaz kod nas u porastu, suprotno evropskom trendu?

Ostavite komentar


  1. Zato sto su Stbi blizi “Pojasu i putu”i azijskim standardima,nego evropskim.Nazalost,sve je manje onih kojima to smeta.Ne pise nam se dobro,a malo nas to shvata.To se jasno vidi po stavu,ne samo politickom,o ratu u Ukrajini i sada u Palestni.Evropski standardi su decenijama,ako ne i vekovima udaljeni od nas,u svakom smislu.

  2. Prosecna plata muskarca je veca mozda samo za sto rade teze fizičke poslove kao magacioneri, rudari…gde nemamo mnogo zena u tim oblastima rada. A niko ne kaze da ce zene u Srbiji tek 2032 ici sa 65 godina starosti u penziju kao muskarci, dok je u mnogim zemljama sa kojima se poredimo to uvela odavno (decenijama je razlika bila 5 godina zene sa 60 , muskarci sa 65), da ne pricamo da su muskarci islo od 6 meseci do cak 3 godine u vojsku (to vreme im nije islo unstaz) , dok žene nisu nikada sluzile (osim dobrovoljno).

  3. Jaz se stvara zbog dobro placenih zanimanja gradjevinara i uopste majstora gde nema zena.

  4. Pitanje nije toliko jednostavno da bi se moglo svesti na jedan faktor, ali… Tržište rada u Srbiji je veoma kompetitivno: pošto su razlike u platama među nivoima velike, za više pozicije se vodi oštra borba. Što znači da treba uložiti mnogo rada i truda u napredak. A većini muškaraca je to nekako lakše nego većini žena.

  5. Znaju se razlozi „jaza“, ko hoće da zna.
    Kome je samo do ideologije, taj nikada neće ni saznati, a i džabe mu je objašnjavati…

  6. Rodni jaz u platama je refleksija, pre svega, strukture radnih mesta u jednom društvu. Žene ne zidaju, ne vare, ne voze bagere i kamione, ne kopaju kanale, nisu noćni čuvari i ne igraju fudbal. A sve to ulazi u prosek.

  7. Ček, pa u toj hvaljenoj EU, jaz u platama je čak i veći. Znači po tome, mi smo veći Evropljani od njih samih.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.