Ziđin: Eksproprijacija po zakonu 1Foto: Srbija Ziđin Koper

Kompanija Srbija Ziđin saopštila je danas da otkup zemlјišnih parcela u katastarskim opštinama Slatina, Metovnica i Brestovac u okolini Bora obavlja isključivo poštujući zakone i međunarodne standarde, na dobrovoljnoj bazi i u transparentnom procesu, a za potrebe izgradnje infrastrukture rudnika Čukaru Peki.

k

Kako je istaknuto, Ziđin parcele otkupljuje po ceni značajno većoj od realne tržišne vrednosti, a ponude za otkup formirane su na osnovu procene angažovanih licenciranih sudskih veštaka i u prisustvu vlasnika zemljišta, plus je uz procenjeni iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i 50.000 dinara po katastarskoj parceli. Za građevinske objekte, umesto realne tržišne cene, kompanija je isplaćivala zamensku vrednost.

U praksi to znači da je u slučajevima kada na parceli postoje čak i oronuli i zapušteni objekti, kompanija plaćala troškove izgradnje potpuno novih objekta na drugoj, zamenskoj lokaciji i to u istoj kvadraturi, što je značajno povolјnije za vlasnika nepokretnosti, tvrdi Ziđin.

Na taj način je, kako je naglašeno, na obostrano zadovoljstvo meštana i kompanije, do sada je otkupljeno više od 1.300 hektara zemlјišta od oko 870 vlasnika, a njih 15 je odbilo ponude Ziđina i tražilo mnogo veću cenu od prosečne na tržištu.

Pošto je kompanija posle novih razgovora sa vlasnicima o cenama uspela da postigne dogovor, pokrenut je postupak eksproprijacije u skladu sa svim zakonima i propisima koji se odnose na taj postupak, sa važećom pratećom dokumentacijom.

Eksproprijaciju su naknadno odobrili Odeljenje za urbanizam Bora i Ministarstvo finansija, tako da je prenos vlasništva i prava pristupa/korišćenja sa vlasnika na kompaniju završen od 2020. godine do sada, a vlasnici su bili obavešteni o svakom koraku koji je preduzela kompanija u vezi sa eksproprijacijom, tvrdi Ziđin.

U ovom momentu, u toku je sudski proces, a nadležni sud će utvrditi iznos naknade koji je kompanija, korisnik eksproprijacije, dužna da isplati vlasnicima nepokretnosti, a Ziđin poručuje da će, po okončanju postupaka, kompanija poštovati odluku suda i bez odlaganja isplatiti dosuđene novčane iznose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari