Zrenjanin spreman za farmu svinja

Prva investicija nemačkog mesnog giganta Tenis u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Zrenjanin će postati najveći svinjac u Evropi, smrad će se osećati kilometrima daleko.

  2. Тенис ће направити еколошку катастрофу, за такав бизнис план у Немачкој не би могао да добије земљу и дозволу. О томе ће се ћутати и сервирати лаж да исто ради и у Немачкој. Ово је основни мотив доласка у Србију, а јефтина радна снага и могућност шпекулативних повластица од корумпиране власти дођу као бонус.

  3. Tenis će svakako koristiti tehnologiju koju nebi smeo da koristi u EU. Posebno sa tečnim stajnjakom. istina je da će se nadaleko osećati neprijatan smrad amonijaka i ostalih lakoisparivih jedinjenja izlučevina svinja. Ta količina je veća od 100 tona dnevno. Lagerovanje će se vršiti u zemljanim lagunama, kao i na našim starim farmama. Znamo sa kakvim posledicama po životnu sredinu. Od kooperacije nema mesta ni za razmišljanje. To nije moguće niti se planiralo ni u predrazgovorima. O broju zaposlenih na farmi ima mesta za razgovor, ali samo u delu obrade zemlje i proizvodnje hrane. Sve ukupno sa zaposlenima na farmi ne više od 20 ljudi. Da li onda ima opravdanja za ovaj poduhvat ili je tu zemlju trebalo pod istim uslovima dati našim paorima. Znaju oni itekako da proizvedu svinjetinu. Uzgred, Tenis je klaničar, ne i najveći proizvođač , kako ga predstavljaju. Ovo će za njega pored Rusije u kojoj ima nekoliko sličnih farmi, biti novina. Od njega u ovoj proizvodnji nema šta da se novo nauči. Akcionari Tenisa sigurno neće dozvoliti da se standardi koji važe u EU primene kod nas. To su vrlo skupi uslovi. Kod nas može i bez najosnovnijih zahteva. Nemamo Zakon o zaštitii životne sredine. Nismo u EU, sve to akcionarima ide na ruku. Smanjuje investiciju. Neka se naši građevinari i proizvođači opreme za farme ne nadaju puno. Sve će oni doneti i postaviti na plac. Naši mogu samo da gledaju, kako se grade montažni objekti u stočarstvu sa unapred poznatim dobavljačem opreme. Naravno sve iz Nemačke. Kada se sve sabere može se postaviti jednostavno pitanje, a gde je naš interes u tome. Nema ga, da se ne lažemo.

  4. Ipak necu da nabrojim po imence sve "likove" koji su "doprineli" da Zrenjanin postane svinjac !!!! Al““ samo da napomenem,da je jedan od njih aktualni "ministar p……e" !!

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 9

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.