El Ninjo gubi na snazi 1Foto: Shutterstock/NicoElNino

Glavni krivac za zimu bez zime na Balkanu i ekstremno vreme u različitim delovima sveta, El Ninjo, postepeno gubi na snazi, navodi se u izveštaju Svetske meteorloške organizacije. Ipak, taj prirodni fenomen nastaviće da utiče na globalnu klimu i narednih meseci.

El Ninjo, koji se razvio u junu 2023. bio je najjači između novembra i januara kada je temperautra tropskog dela Tihog okeana bila dva stepena iznad prosečne. Na svom vrhuncu svrtao se u pet najjačih od kada se vodi evidencija, prenosi RTS.

„Svaki mesec od juna postavlja novi mesečni temperaturni rekord – a 2023. godina je bila daleko najtoplija godina u istoriji. El Ninjo je doprineo tim rekordnim temperaturama, ali gasovi staklene bašte koji zadržavaju toplotu su nedvosmisleno glavni krivac“, kaže generalni sekretar SMO, Andrea Seleste Saulo.

El Ninjo je uticao na povećanje padavina koje su izazvale poplave na Rogu Afrike i jugu Sjedinjenih Američkih Država, i neuobičajeno suve i tople uslove u jugoistočnoj Aziji, Australiji i južnoj Africi. Pogoršao je sušu na severu Južne Amerike i doprineo suvljim i toplijim uslovima u delovima južne Afrike.

„Ima veliki uticaj na društva i ekonomije. Tačne sezonske prognoze pomogle su zemljama da se unapred pripreme kako bi pokušale da ograniče štetu u sektorima osetljivim na klimu, kao što su poljoprivreda, vodni resursi i zdravstvo“, rekla je Selest Saulo.

El Ninjo obično ima najveći uticaj na globalnu klimu u drugoj godini svog razvoja – u ovom slučaju 2024. Od marta do maja temepratura iznad normalne predviđa se u gotovo svim kopnenim delovima sveta, a očekuju se i odstupanja u obrascima padavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari