Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele? 1Foto: J. B. K./Danas

U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, dodajući da zbog toga država i pruža podršku građanima da zamene dotrajalu stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, ali i da postave solarne kolektore i panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Kako kažu, u uslovima energetske krize, veća energetska efikasnost u domaćinstvima postaje sve značajnija tema, kako zbog kućnih budžeta tako i zbog zaštite životne sredine.

“Sprovođenje mera energetske efikasnosti donosi mnoge prednosti kao što su ušteda novca, povećanje komfora stanovanja ali i vrednosti nekretnine u kojoj živite. Za subvencije koje u zavisnosti od paketa mera mogu da idu i do 65 odsto vrednosti investicije, građani mogu da konkurišu u 137 gradova i opština sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike zaključilo ugovor o sufinansiranju programa. Za te namene država je ove godine obezbedila više od dve milijarde dinara, čime se stiču uslovi za energetsku sanaciju oko 12.000 domaćinstava”, ističu iz ministarstva.

Već od ovog meseca očekuje se da lokalne samouprave raspišu javne pozive za građane, te iz ministarstva pozivaju građane da prate internet stranice svojih lokalnih samouprava ali i da se lično raspitaju u svojoj opštini kada će moći da podnesu zahtev za subvencije.

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele? 2
Foto: EPA/MIKE NELSON

“Na energetsku efikasnost gleda se kao na novi izvor energije. Ulaganjem u energetsku efikasnost ne samo da čuvate svoj kućni budžet već i doprinosite globalnim naporima za očuvanje naše planete. Iskoristite priliku da uz pomoć države vaš dom učinite udobnijim i ekonomičnijim i investirajte u veću energetsku efikasnost”, dodaju iz ministarstva.

Šta se prilaže od dokumentacije za subvencije?

1. Preuzmite prijavni obrazac na sajtu opštine/grada ili u njihovim prostorijama.

2. Pozovite jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada, kako biste dobili predračun za radove koje želite da sprovedete u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili.

3. Fotokopirajte račun za struju za neki od prethodnih meseci, u kom morate da imate potrošnju veću od 100 kWh.

4. Očitajte ličnu kartu.

5. Pripremite kopiju dokaza o vlasništvu i legalnosti objekta za koji konkurišete.

6. Dostavite u zatvorenoj koverti (lično na portirnici grada/opštine ili preporučenom poštom) sve popunjene i potpisane prijavne obrasce, uz svu prateću dokumentaciju, sa naznakom ,,Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova – ne otvarati“, sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

U 44 gradova i opština javni pozivi za energetski ugrožene kupce

Novina je da se od ove godine u 44 grada i opštine raspisuju i javni pozivi za energetski ugrožene kupce koji mogu da dobiju subvencije do čak 90 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije domaćinstva.

“Oko 10.000 domaćinstava dobilo je bespovratna sredstva za energetsku sanaciju prošle godine dok će se do kraja 2027. godine, kroz projekat koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, sanirati više od 50.000 domaćinstava”, dodaju iz ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari