Počinje najveći svetski samit o klimi: Šta će doneti COP28 koji se održava u Dubaiju 1Foto: Beta/AP/Kamran Jebreili

U Dubajiju danas počinje Međunarodna konferencija Ujedinjenih nacija o klimi COP28, koja će trajati do 12. decembra. Veliki broj svetskih lidera okupiće se sa ciljem da se na globalnom nivou deluje protiv klimatskih promena.

Samit će biti održan posle godinu dana ekstremnih vremenskih prilika u kojima su oboreni mnogi klimatski rekordi.

Samo 13 dana pre početka događaja, 17. novembra, svet je zabeležio prvi dan koji je bio za 2 °C topliji od predindustrijskog proseka, što predstavlja privremeno prekoračenje gornje granice porasta temperature iz Pariskog sporazuma koje je izazvano sagorevanjem nafte, gasa i uglja.

Očekuje se da će više od 60.000 ljudi prisustvovati COP28. Vlade na njemu raspravljaju o tome kako da ograniče i spreme se za buduće klimatske promene.

Iz Ujedinjenih nacija poručuju da će ovaj samit pružiti analizu o tome koliko je daleko svet stigao u suočavanju sa klimatskom krizom i šta je potrebno još uraditi.

„Antarktik se naziva usnulim divom, ali ga sada budi klimatski haos“, upozorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš prilikom nedavne posete Antarktiku.


Morski led na Antarktiku je na istorijskom minimumu. Nove brojke pokazuju da je ovog septembra bio 1,5 miliona kvadratnih metara manji od proseka za to doba godine – „odnosno oblast veličine Portugala, Španije Francuske i nemačke zajedno“.

„Sve ovo predstavlja katastrofu širom sveta“, rekao je Gutereš i dodao „Ono što se dešava na Antarktiku ne ostaje na Antarktiku. A ono što se dešava hiljadama milja daleko ima direktan uticaj upravo ovde“.

Više od jednog veka sagorevanja fosilnih goriva i neodržive energije i korišćenja zemljišta već su doveli do globalnog zagrevanja od 1,1 °C iznad predindustrijskog nivoa.

Svaki porast zagrevanja će verovatno pogoršati intenzitet i učestalost ekstremnih vremenskih događaja kao što su toplotni talasi, poplave, oluje i nepovratne klimatske promene.

Ova 2023. je na putu da bude najtoplija godina, dok je proteklih osam godina bilo osam najtoplijih na globalnom nivou, podstaknuto povećanjem koncentracije gasova staklene bašte i akumuliranom toplotom.

Antonio Gutereš je u nekoliko navrata upozoravao da, ako se ništa ne promeni, idemo ka porastu temperature od 3°C – ka opasnom i nestabilnom svetu.

„Čovečanstvo je otvorilo kapije pakla. Užasna vrućina ima užasan efekat“, rekao je on.

Skoro polovina svetske populacije živi u regionima koji su veoma osetljivi na klimatske promene.

Ovogodišnji predsednik COP28 je šef državne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Sultan Al-Džaber, koji je demantovao da ova zemlja planira da iskoristi ulogu domaćina ovog svetskog klimatskog samita Ujedinjenih nacija kao priliku za sklapanje poslovnih sporazuma za naftu i gas.

Dobrodošlicu svetskim liderima na samit o klimi poželeo je danas i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed, koji je na društvenoj mreži X istakao da su „spremni da ujedine svet oko klimatskih akcija“.

O čemu će se govoriti na COP28?

U žiži rasprave biće ciljevi Pariskog sporazuma iz 2015. godine, ali će se COP28 usmeriti na: ubrzavanje koraka do čistih izvora energije, da bi se „smanjile“ emisije gasova efekta staklene bašte pre 2030. godine, isporučivanje novca za klimatsku akciju iz bogatijih u siromašnije zemlje i rad na novom sporazumu za zemlje u razvoju, naglasak na prirodi i ljudima, kao i pretvaranje COP28 u „najinkluzivniji“ do sada.

Biće održani i tematski dani o problemima kao što su zdravlje, finansije, hrana i priroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari