Turska prva u Evropi po proizvodnji solarnih panela 1Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Turska je broj jedan po proizvodnji solarnih panela u Evropi, izjavio je ministar industrije i tehnologije Turske Mehmet Fatih Kacir i najavio da je njegova vlada odlučna da nastavi da daje podsticaje za tehnologiju obnovljive energije. On je takođe naglasio da je Turska i četvrta u Evropi po energiji vetra.

Kako prenosi portal Balkan Green Energy News, turski ministar je rekao i da ta zemlja razvija održiv i snažan model ekonomskog rasta koji podstiče zelenu i digitalnu transformaciju.

Prema njegovim rečima, turska vlada se priprema za uvođenje sistema trgovine emisijama. To bi delimično ili u potpunosti zaštitilo izvoznike u Evropsku uniju od troškova vezanih za njen mehanizam za prilagođavanje granica ugljenika – predstojeći porez na emisije ugljen-dioksida.

U zamenu za podršku, turska vlada zahteva da programeri projekta nabave skoro tri četvrtine opreme i usluga u zemlji. Subvencije za obnovljive izvore energije, koje se uglavnom dodeljuju putem aukcija, motivišu proizvođače solarnih panela i vetroturbina da započnu ili prošire poslovanje u zemlji.

Kina kontroliše većinu globalnih tržišta solarnih panela, a slede Vijetnam, Južna Koreja i Turska. Malezija je peti najveći proizvođač, dok su SAD sledeće na listi.

Udeo obnovljivih izvora energije u ukupnom kapacitetu električne energije u Turskoj dostigao je 55 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari