Abazi: Naše institucije ne bi trebalo da reaguju ako Srbi proglase Zajednicu 1Bilbord sa obeležjem ZSO na severu Kosovske Mitrovice; foto: Vojin Radovanović/Danas

Poslanik u Skupštini Kosova Haki Abazi ocenjuje da bi bila greška ukoliko bi kosovske institucije reagovale ako bi Srbi na „Vidovdan“ proglasili ZSO.

Abazi smatra da bi eventualna reakcija institucija povećala značaj Zajednice u međunarodnoj areni.

„Mislim da bi bila velika greška da kosovske institucije reaguju na bilo koju odluku koja nema zakonsku težinu ili ustavnu osnovu. To bi zaista povećalo njen značaj i na međunarodnoj areni i u unutrašnjoj mobilizaciji. Ovaj problem se ne može rešiti jednostranim akcijama. Srbi kojin čine četiri odsto stanovništva na Kosovu mogu da najavljuju šta hoće, ali u stvarnosti, na praktičan način, primenjivost bilo koje odluke u praksi je nemoguća“, rekao je Abazi za Teve 1.

Prema Abazijevim rečima najava osnivanja Zajednice na „Vidovdan“ dovodi Srbe u lošu poziciju pred međunarodnom zajednicom.

„Bio bi važan momenat da se Briselu kaže da imamo posla sa stranom koja nije zainteresovana da dođe do kraja procesa“, dodao je on.

Abazi je ocenio da više ne postoji dijaspora koja ima istu volju da troši sredstva na Kosovu, kao što se to dešavalo prethodnih godina, i dodao da će posledice koje Kosovo može da snosi zbog situacije na severu mogle da imaju finansijski efekat narednih 5 godina.

„Nema ozbiljnih investitora, nema dijaspore koja ima istu volju da troši sredstva na Kosovu, kao što se dešavalo prethodnih godina, ovo će se nastaviti ako dozvolimo da Srbija stvara tenzije na Kosovu. Zajednički finansijski efekat osetiće se narednih pet godina“, naveo je Abazi, koji je napustio Pokret Samoopredeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari