Natan Albaharifoto FoNet Milica Vučković

Ako zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova budu glasale za prijem Prištine u Savet Evrope (SE), to će biti jasan signal da je Evropa izgubila poverenje u predsednika Aleksandra Vučića i da ga više ne vide kao konstruktivnog partnera, izjavio je FoNetu internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari.

Mi se, kao PSG, nikad nismo protivili ulasku Kosova u SE kada se ispune uslovi za članstvo, što uključuje osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao jedne od glavnih obaveza za Prištinu, rekao je Albahari u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici.

Albahari je podsetio da takav stav zastupa i Evropska unija, ali je ukazao na očiglednu promenu pozicije nekih evropskih zemalja, pa ZSO sada nije obaveza pre članstva u SE.

Kako je ocenio, to je poraz Vučićeve spoljne politike, jer su na nedavnom glasanju unutar SE, predstavnici država koje nisu priznale Kosovo glasale za njegovo članstvo u toj organizaciji.

Da li bi članstvo Kosova u SE pomoglo srpskoj zajednici? Mislim da bi i to je razlog zašto se mi ne protivimo tom potezu, jer Srbi sa Kosova dobijaju još jedan mehanizam za zaštitu svojih prava, novi pravni lek kada kosovski sudovi i institucije ne reaguju, predočio je Albahari.

On konstatuje da način na koji se kosovski premijer Aljbin Kurti ophodi prema srpskoj zajednici ne daje optimizam da će vlasti štititi njihova prava, ali se članstvom u SE zato otvaraju mogućnosti podizanja tužbi protiv Prištine ili žalbi na presude.

Nažalost, taj proces traje godinama, ali pravda na kraju stigne, rekao je Albahari i dodao da i u EU i Sjedinjene Države vide da vlasti u Prištini ne idu putem smirivanja tenzija.

Albahari upozorava na mogućnost izlaska ili pasiviziranja članstva Srbije u toj organizaciji, ali da ne veruje da će vlasti u Beogradu povući „takav katastrofalan potez“ za svoje građane.,

Prema njegovom objašnjenju, građani Srbije bi izgubili dodatnu pravnu zaštitu, a u slučaju da se zemlja povuče iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, to bi značilo da Srbija odustaje od puta ka EU i okreće se Rusiji i Kini.

Ne sumnjam da je to san članova Srpske napredne stranke i možda čak i Aleksandra Vučića, „da se vrati na fabričko podešavanje“, ali za Srbiju bi to bila katastrofa i vlast je svesna toga, rekao je Albahari, koji smatra da je to samo vrsta blefa.

On misli i da konsultacije sa predsednikom Srbije ili budućim premijerom o odgovoru Srbije na članstvo Kosova u SE zavise od ishoda razgovora u parlamentu oko izbornih uslova.

Ako nemamo osnovne demokratske principe, izborne uslove i ne funkcionišemo kao normalno društvo, teško da možemo da imamo dijalog o bulo čemu, smatra Albahari.

On ponavlja da će do poslednjeg trenutka i glasanja Komiteta ministara SE o članstvu Kosova biti dodatnih pritisaka na Kurtija kada je reč o korišćenju dinara ili ZSO.

Ne treba da zaboravimo i katastrofalan događaj u Banjskoj i da se politika prema Srbiji i Vučiću od tog dana delimično promenila, napomenuo je Albahari.

Da se Banjska nije dogodila, možda ne bismo pričali o članstvu Kosova u SE, rekao je Albahari i ukazao da ni EU, ni SAD nisu zadovoljni kako se Srbija postavila prema tom pitanju i činjenici da je Milan Radoičić na slobodi.

Ovo što se sada događa je posledica loše politike Beograda i Vučića, a Banjska je kap koja je prelila čašu i dovela do toga da EU poruči vlastima Srbije poruči da više nisu konstruktivni partner u razgovorima, zaključio je Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari