Miroslav Aleksicfoto FoNet Milica Vuckovic

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da bi država zbog povećanih troškova poljoprivredne proizvodnje trebalo da ukine akcize na dizel gorivo za poljoprivrednike i da je „potpuno neverovatno da to do sada nije učinila“.

„Sve države u okruženju su oslobodile poljoprivredne proizvođače akciza kako bi bili konkurentni na evropskom tržištu, što u Srbiji nije slučaj. Akcize u Srbiji danas iznose 51,3 odsto od ukupne cene goriva, što znači da državi u budžet od akciza odlazi oko 90 dinara po litru dizela“, rekao je Aleksić za Newsmax Adria.

Aleksić je dodao da je neophodna i hitna intervencija države i pomoć poljoprivrednicima u nabavci veštačkog đubriva, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

„Ako ima iole pameti kod ljudi na vlasti, oni bi hitno morali da daju subvencije po hektaru za nabavku veštačkog đubriva zbog poskupljenja od 300 odsto, i to na osnovu biljne strukture registrovanih poljoprivrednih gazdinstava“, rekao je Aleksić.

Aleksić, čije se gazdinstvo u Trsteniku bavi proizvodnjom jabuka, paradajza i salate u plastenicima, kao i celera na otvorenom, istakao je da podržava proteste poljoprivrednika i da će im se i sam pridružiti kao poljoprivrednik.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da u državama EU „u proseku 30 odsto budžeta odlazi za poljoprivredu, a u Srbiji ispod pet odsto“.

„Kako jedan naš proizvođač mleka, pšenice ili jabuka može biti konkurentan bilo kom proizvođaču iz EU, gde države ozbiljno i strateški ulažu u proizvodnju hrane? Nikako“, zaključio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari