Alimpić: Pre novih izbora mora da se promeni kriminalni sistem krađe glasova 1Zoran Alimpić Foto: N1

Član Gradske izborne komisije Zoran Alimpić kaže da pre novih izbora u Beogradu mora da se promeni „kriminalni sistem krađe glasova“.

„Ako sve ostane isto, onda će te ekipe koje prisiljavaju ljude da glasju, njih će Vučić da suzi na Beograd i imaće više ekipa sa kapilarnim spiskovima i postići će bolji rezultat, ali neće biti zakonit već će biti zasnovan na pritisku na birače“, dodaje Alimpić.

Na pitanje da li ima smisla bitka u GIK-u, ako je Vučić već govorio o novim izborima, Alimpić kaže da ima, jer tekući izborni proces mora da se završi.

„Da bi mogao da počne proces novih izbora mora da se završi ovaj. GIK mora da utvrdi i saoopšti ukupne rezultate da bi mogla da se sazove konstitutivna sednica Skupštine, da bi mogli da počnu da teku rokovi, a ako ne izaberemo gradonačelnika da idemo na nove izbore. Ma koliko da je mala većina, ona može da funkcioniše četiri godine, to što je Vučić rekao ne mora i da se desi“, kaže Alimpić za N1.

Podseća da je Vučić i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine rekao da će novi biti za dve godine.

„Opozicija neće imati veze s tom odlukom ukoliko vlast bude imala većinu sama. Ako vlast bude imala većinu, isključivo od nje zavisi da li će voditi grad četiri godine ili će skratiti mandat“, smatra on.

Dodaje da je legitimitet većine na izborima veoma uputan, zbog toga što, kako smatra, ne znamo koliko zaista glasova dobila vlast po zakonu.

„A koliko nezakonito, kršenjem zakona i vršenjem krivičnih dela. Ja to ne znam i zato je legitimitet upitan. Možda su pobedili, a možda i nisu. Mi smo prošle izbore bojkotovali, ja sam razumeo i bio sam za to, izborni uslovi se nisu popravili posle tih kvazipregovora, pogoršali su se. Ja koji sam imao ponudu da budem kandidat nisam želeo, ali sam prihvatio da budem član izbornog organa, da vidim iznutra šta se dešava i može li se tu nešto popraviti i boriti. Ponavljanje izbora na ovakav način ne donosi nikome ništa, jer će ponovo biti pokradeni jer je sistem takav“, rekao je Alimpić.

Objasnio je da su kontrolori primetili krađu i kršenje zakona na velikom broju biračkih mesta i da su napravili primedbe koje su deo zapisnika.

„Oni su zapisali šta se događalo, šta su videli i na osnovu tih primedbi, kojih je 120 nestalo, u zapisniku piše ima primedbi uz ovaj zapisnik, ali tih primedaba nema u vrećama sa izbornim materijalom. Opozicija je podnela, sve liste, ukupno 500 prigovora. Opozicija je imala svoje predstavnike u biračkim odborima i oni su primetili da nešto nije u redu, napisali su primedbe, a onda su podneseni prigovori. Svi su odbijeni na sednicama GIK. Sramno je kako se to radi. Postoje obrazkloženja zašto se sve odbija. Ovih šest mesta bi se ponavljali i bez prigovora, po sili zakona“, kaže Alimpić.

Kako kaže, postoji krivični zakonik i u njemu čitavo poglavlje koje govori o krivičnim delima protiv izbornog prava.

„Postoji povredi prava glasanja, to su primedbe koje je većina naših kontrolora videla. Pritisak na birače je kažnjiv zakonom kao i podmićivanje birača. Bilo da je birač pritisnut da glasa putem kapilarnih glasova, lice koje na biračkom mestu beleži redne brojeve birača i to putem aplikacije javlja licima van mesta koja imaju dupli birački spisak i onda oni pozivaju ljude. Građanima se kradu glasovi i čine se krivična dela, policija je ta koja kada dobije saznanje ne treba da reaguje kako reaguje, oni treba da hapse lopove koji kradu glasove“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari