Alimpijević nakon Putinove anaksije: Rat se nastavlja, mirovni pregovori su jako daleko 1Foto: Nova.rs/Printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dokument o prisajedinjenu Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja, koje se od danas praktično smatraju delom ruske teritorije. Putin je tom prilikom rekao da kijevske vlasti moraju sa poštovanjem da posmatraju izraz slobodne volje građana koji su na referendumu odlučili da se pripoje Rusiji. Da li se rat u Ukrajini bliži kraju ili je ovo uvod u vrhunac sukoba u emisiji „Među nama“ govorio je novinar Vladan Alimpijević.

„U svečanoj sali Svetog Đorđa u Kremlju videli smo jednu predstavu. To bi trebalo da bude poruka domaćoj javnosti i javnosti u okupiranim teritorijama, kao i svetu“, kaže Alimpijević za Nova.rs

On navodi da su mirovni pregovori jako daleko i da se rat nastavlja i da su suprotstavljene strane u ovom sukobu vrlo daleko od ikakvog sporazuma.

„Nakon ovoga se čak ni Minsk, njegov partner iz Belorusije nije oglasio. Nije se oglasio ni Peking, nijedna od centralnoazijskih republika koja bi rekla da priznaje ovu aneksiju“, navodi Alimpijević.

Rusija ne kontroliše nijednu od četiri aneksirane oblasti u potpunosti, kaže Alimpijević i objašnjava:

„Teriitorije koje je danas Putin prisajedinio Rusiji nisu pod kontrolom Rusije. Čak ni taj Lugansk, gde se nekoliko sela nalazi, mada je on 99 posto pod kontrolom ruskih snaga i separatista koje pomaže Moskva, čak ni on nije pod kontrolom. U donjeckoj oblasti 40 posto nije pod kontrolom Rusije. Ni u zaporoškoj, ni u hersonskoj oblasti ne kontroliše“, navodi Alimpijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.