Ambasada Ukrajine: Osuda Majdana ekvivalentna osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka 1Arhiva Foto: Ambasada Ukrajine u Beogradu

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da je osuda prvog ili drugog ukrajinskog „Majdana“ u Srbiji ekvivalentna osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka i da je nedopustivo predstavljati evropski izbor Ukrajinaca u negativnom kontekstu.

„U političko-informacionom prostoru Srbije ponovo se pominje Revolucija dostojanstva u Ukrajini (Majdan), kojoj se često pokušavaju dati negativne ocene. Osuda prvog ili drugog ukrajinskog Majdana u Srbiji ekvivalentna je osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka koji takođe predstavljaju revolucije dostojanstva srpskog naroda i koji su podigli srpsku državu iz pepela“, navela je ukrajinska ambasada.

Ambasada je navela da se država Ukrajina ni na koji način ne meša u unutrašnju političku situaciju u Srbiji i da „smatra nedopustivim pokušaje iskrivljavanja istorije Ukrajine, posebno predstavljanja svesnog evropskog izbora ukrajinskog naroda u negativnom kontekstu“.

„Moramo još jednom skrenuti pažnju na činjenicu da problem Ukrajine i Evrope nije evropski izbor ukrajinskog naroda, već ruska agresija na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.

Ambasada je dodala da „računa na javnu osudu brutalne agresije Rusije, čije je rukovodstvo odlučilo da započne sveobuhvatni rat protiv Ukrajine kako bi je kaznili zbog želje za slobodom i izbora sopstvenog puta, uz brutalno narušavanje temeljnih načela međunarodnog prava – političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta država“.

Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ prethodnih dana je često na meti optužbi da priprema „Majdan“, što je termin koji se koristi za smenjivanje vlasti masovnim demonstracijama, poput onih prozapadnih iz 2014. na kijevskom trgu Majdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari