Ambasador SAD: Radimo sa vladom Kosova oko izbora Srbije na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier je večeras izjavio kako sa vladom Kosova rade da pronađu rešenje koje je prihvatljivo za vladu Kosova, ali koja takođe omogućava pojedincima na Kosovu da mogu da glasaju ako imaju pravo.

On je, u ekskluzivnom intervjuu za Radio televiziju Kosova (RTK), ocenio da su odnosi SAD i Kosova dosta dobri.

„Mi imamo veliki posao – zajedno. Sjedinjene Države snažno osećaju da proces kojim Kosovo sve više zauzima svoje mesto mora da ide napred. Vlada i narod Kosova se slažu sa ovim. Posvećeni smo radu sa našim kosovskim partnerima kako bismo ovo ostvarili. Mislim da je to jedan od glavnih prioriteta ove vlade; ovo je takođe dobar znak za našu saradnju“, kazao je on.

Upitan koja je poruka koju je preneo time što je prvi američki ambasador koji je bio na mestu masakra u Račku, ambasador Hovenier je rekao da je mislio da je važno biti tamo.

„Kao što sam pomenuo u svom govoru, tog događaja se dobro sećam. U to vreme sam bio u misiji OEBS-a kao zvaničnik zadužen za kosovske poslove i iz radnih razloga sam bio u bliskom kontaktu sa Vilijamom Vokerom, američkim diplomatom, koji je u to vreme bio na čelu Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu. Stoga se dobro sećam i događaja i užasa ambasadora Vokera iz onoga što je video“, kazao je on.

Podvukao je da je njegova vlada i on lično zabrinuti zbog napora nekih koji žele da revidiraju ili ocrne istoriju, realnost onoga što se dogodilo.

„Smatrao sam da je važan trenutak da dokažemo kako razumemo šta se dogodilo i šta to znači“, kazao je on.

Uprkos napretku ima još mnogo posla, nezavisnost Kosova neprikosnoveni

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier je večeras izjavio da je u dijalogu Kosova i Srbije dosta toga urađeno, ali da još uvek ima mnogo posla i da treba imati u vidu da se suverenitet, teritorijalni integritet Kosova ne dovode u pitanje.

„I da, moj dolazak ovde možete shvatiti kao dodatni pokazatelj interesovanja SAD da pomognu našim partnerima na Kosovu i da pomognu vlastima u Srbiji da postignu sporazum o normalizaciji. SAD veruju da bi ovo trebalo da bude sveobuhvatan sporazum fokusiran na međusobno priznavanje. Radiću na tome. Mislim da možete videti znakove da naši evropski partneri takođe ulažu sve napore u ovom dijalogu koji vodi EU da bi postigli napredak“, kazao je američki mabasador.

Podvukao je da EU i SAD imaju isti cilj u procesu dijaloga.

„Mislim da imamo isti cilj kao i EU za ovaj proces od početka, a to je da Kosovo zauzme svoje mesto u zajednici zemalja. Suverenitet Kosova, teritorijalni integritet Kosova, ova pitanja se ne dovode u pitanje“, kazao je on.

Prema njemu Kosovo je nezavisna država.

„I ljudi mogu da raspravljaju koliko hoće, ali realnost, činjenice na terenu govore same za sebe. Izazov u ​​dijalogu je da se postigne takav aranžman da bi se postigla ova normalizacija, ovaj sporazum o normalizaciji [odnosa] i kao što sam rekao, sa stanovišta SAD, trebalo bi da se fokusira na međusobno priznanje“, kazao je američki diplomata .

Komentarišući činjenicu da je na Kosovu je teško poverovati da može doći do sporazuma Kosova i Srbije bez direktnog učešća Sjedinjenih Država, ambasador Hovenier kaže da je ovo dijalog Kosova i Srbije uz veliku pomoć drugih.

„Sjedinjene Države su bile i nastaviće da budu aktivne i podržavaju ovaj dijalog. Smatramo da je ispravno da to omogući EU. Ovo nikako ne treba shvatiti kao povlačenje Amerike sa liderstva. To je ujedno i priznanje realnosti da su dugoročna putanja Srbije i Kosova u Evropi. Smatramo da je ispravno što EU olakšava ovaj dijalog jer ima priliku da pruži podsticaje za postizanje ovog sporazuma o normalizaciji“, kazao je on.

Dolaskom Krista Hila za ambasadora u Srbiji i njegovim dolaskom na Kosovu će se videti jači američki angažman, kaže Hovenier.

„Bilo bi teško naći nekoga ko zna više o ovim pitanjima i istoriji ovih pitanja od Krisa Hila. Radujem se tome i nadam se da će Senat to uskoro potvrditi. I ja imam određeno iskustvo, a naravno sa Gejbom Eskobarom, koji je imenovan za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, imate nekoga ko ima mnogo iskustva – u regionu i kao diplomata. Želimo da pokrenemo ovo pitanje i mislim da smo bili jasni oko toga“, kazao je on.

SAD na Kosovu: ZSO ni u vreme Ahtisarija nije trebalo da ima izvršne funkcije

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier izjavio je danas da je toku izrade predloga bivšeg specijalnog izaslanika UN za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija vodio pregovore o aranžmanima koji bi zaštitili etničke zajednice na Kosovu i da „ni tada niko nije imao na umu nešto što bi imalo drugi sloj vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama“.
„Moja vlada i dalje misli, ne govorim vam ništa novo, da očekujemo od vlade Kosova da se pridržava obaveza koje je preuzela. Što znači da smatramo da treba da postoji Zajednica opština sa srpskom većinom. Ali, kao što smo mnogo puta rekli, verujem da vam je čak i moj kolega Met Palmer rekao upravo za ovim stolom, mi vam ne diktiramo šta da radite i kako treba da bude“, kazao je Hovenier u intervju za Radio-televiziju Kosova.

Kazao je da je to „suverena odluka“ koju vlada Kosova mora da donese i da su ohrabrili vladu Kosova da razmotri modele koje smatra da bi mogli da funkcionišu za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i reši to pitanje.

Hovenier je naglasio i da bi vlada Kosova treblo da sprovede sporazum iz Vašingtona.

„Ova administracija nastavlja da se pridržava stava da su obaveze iz Vašingtona bile važne obaveze i očekujemo od vlasti u Prištini i Beogradu da ih u što većoj meri sprovedu“, kazao je on i dodao da taj sporazum od koristi za obe zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.