Oleksandar AleksandrovicFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič poručio je danas na skupu „Mediji u Srbiji i agresija na Ukrajinu“ da će Rusija iskoristiti bilo koju priliku da destabilizuje Balkan, a da će uspeh Rusije u tome zavisiti isključivo od vlada u regionu, naroda i spremnosti da se odupru uticaju.

On je izrazio uverenje da lideri u regionu dobro znaju šta je Rusija i šta ona hoće, ali da problem može biti ako neka od zemalja poželi da iskoristi uticaj Rusije u svoju korist, dodavši da korišćenje pomoći tako opasne države, može biti opasnost i po samu zemlju koja je koristi.

„Nemojte koristiti pomoć jednog teroriste da biste oborili drugog teroristu“, istakao je Aleksandrovič.

Dodao je i da je očekivao da će Rusija pre otvorenog napada na Ukrajinu zapaliti male požare na oko 10 mesta, da Evropa ne bi znala gde pre da gasi požar.

On se osvrnuo i na ljude koji su uz slovo „Z“ na ulicama Beograda održali skup podrške Rusiji i poručio da je pre nekoliko godina upozorio vlasti u Srbiji da oni mogu misliti da ih kontrolišu, ali da ne znaju šta će se dogoditi ako dobiju naredbu neke druge zemlje i ukazao da je „uvek opasno igrati se vatrom“.

Aleksandrovič je poručio da je Srbija glasala za rezoluciju u Ujedinjenim nacijama kojom se osuđuje agresija i da je zahvalan na organizaciji smeštaja izbeglica i da su individualno ljudi ponudili smeštaj, te da zna da u Srbiji ima mnogo prijatelja.

Kako je rekao, Ukrajina nikada neće odustati od glavnog cilja – da protera rusku vojsku iz Ukrajine.

Predstavnik nevladine organizacije iz Ukrajine SD Platforma Bohdan Ferens uključio se video vezom iz svog automobila i poručio da su im potrebne solidarnost i borba protiv ruske propagande, jer je to glavni instrument Rusije, posebno na Balkanu.

On je rekao da se nalazi na putu, nedaleko od Kijeva i da je situacija u gradu stabilna, ali nepredvidiva, jer Rusija iz dana u dan napada, dok je situacija u Marijupolju katastrofalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari