Americi je važno da sve NATO države priznaju Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Pozicija zvanične Grčke u vezi s priznanjem Kosova ostaje nepromenjena, iako je dobro poznato da je Grčka postepeno normalizovala odnose s Kosovom u mnogim oblastima i uspostavila saradnju na raznim poljima, mišljenja je Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, komentarišući izjavu šefa diplomatije Nikole Selakovića da će se moliti Boga da Grčka ne promeni stav o Kosovu.

Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beograd kaže da se proteklih meseci često spominje mogućnost da Grčka prizna Kosovo, kao i da je očigledno da postoji zainteresovanost vodećih zapadnih aktera da pet država članica EU koje to nisu uradile priznaju Kosovo.

Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portal European Western Balkans, takođe, napominje da je izvesno da Grčka i Rumunija trpe pritiske.

Upitan o eventualnoj promeni stava Grčke po pitanju nezavisnosti Kosova, uoči nedavnog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, Nikola Selaković je rekao da „želi da veruje“ da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova. Selaković je istakao da u susretima sa grčkim zvaničnicima dobija uveravanja da do toga neće doći, ali je i ocenio da se po nekim potezima Atine mogu videti drugačije namere. Takođe, naveo je šef srpske diplomatije da Atina prima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da „podiže nivo kancelarije Prištine u Atini“, i da se u izjavama njihovih zvaničnika navodi da situacija s Kiprom i Kosovom nije ista.

– Želim da verujem da Grčka neće priznati Kosovo i Metohiju i boriću se i moliti Bogu da do toga ne dođe – rekao je Selaković.

Upitana za razlog ovakvih izjava Nikole Selakovića, Suzana Grubješić za Danas kaže da „nikakve nagle promene ni zaokreti u grčkom stavu prema nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da se dese pre postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine“.

– U interesu je i Grčke, kao i ostalih zemalja članica EU, da se kosovsko pitanje reši kroz dijalog Beograda i Prištine, jer je to najbolji način za očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, kao i za napredak celog regiona u evropskim i evroatlantskim integracijama – zaključuje Grubješić.

Dragan Đukanović osim što ističe za Danas da je očigledno da postoji zainteresovanost vodećih zapadnih aktera da pet država članica EU koje to nisu uradile priznaju Kosovo, tumači da se u tom smislu moraju gledaju i učestale posete grčkih dužnosnika Kosovu proteklih meseci i dizanje nivoa odnosa.

– Naravno, u pitanju su veliki „ulozi“ za Grčku, a pre svega vezano za osnaženu ulogu SAD na jugu Evrope i novu gasnu konekciju. Reč je o naglašavanju uloge Grčke na Balkanu i na jugu Evrope, posebno u konstelaciji kada su odnosi SAD sa Turskom još uvek loši. Sa druge strane, zvanična Atina potencira da neće biti promene odnosa prema Prištini, ali to će zavisiti od involiviranja SAD u dijalog Beograda i Prištine u narednom periodu i da li će slične aktivnosti biti usmerene na Rumuniju, Slovačkoj, Španiji i Kipru – zaključuje Đukanović.

Prema rečima Nemanja Štiplije, što se tiče EU, članica Kipar nikada neće pristati na priznanje Kosova, a samim tim to niko ne pominje.

– Međutim, Americi deluje važno da to urade sve NATO članice, i zato pritiska – Grčku, Rumuniju, Španiju, Slovačku. No, Španija i Rumunija su tu izričiti da od toga nema ništa. Ali, na simboličnom novu je dobro da jedna zemlja  povuče prva. Ipak, sumnjam u priznanje – zaključuje Štiplija za naš list.

Podsetimo, šestog juna ove godine, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i njegov zamenik Kostas Fragofijanis su bili u poseti Prištini. Iz grčkog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je tada da stav te zemlje ostaje nepromenjen i da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Mesec dana ranije, španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonsales Laj, izjavila je nakon razgovora sa Nikolom Selakovićem u Madridu da Srbija može da računa na iskrenu podršku Španije u pogledu očuvanja njenog teritorijalnog integriteta. Ponovila je da Španija podržava dijalog i razgovor, kao najbolji način da se dođe do rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari