Američka ambasada: SAD ne utiče na odluku o održavanju izbora u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S LESSER

Vesti o navodnim kontaktima američkih i srpskih zvaničnika i pokušaj uticaja SAD na odluku o održavanju eventualnih izbora u Srbiji nisu istinite, saopštila je Ambasada SAD-a u Srbiji na svom X kanalu.

„Ovo je pitanje o kojem isključivo odlučuju izabrani srpski zvanicnici i SAD nemaju ulogu u tom procesu“, dodali su iz Ambasade, reagujući na izjavu Nebojše Vujovića.

Podsetimo, bivši diplomata je u izjavi za agenciju Beta rekao da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio ozbiljna upozorenja državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i njegovih izaslanika Džejmi O Brajana i Džejmi Rubina, da ne raspisuje parlamentarne izbore dok ne ispuni prihvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma“.

„Vanredni parlamentarni izbori sigurno neće biti održani do kraja godine. SAD će povući ručnu kočnicu i neće dozvoliti Vučiću da raspiše parlamentarne izbore dok ne ispuni većinu prihvaćenih obaveza iz Ohridskog sporazuma. SAD, zapravo, neće dozvoliti da im se ponove Boris Tadić i Vojislav Koštunica koji nisu ispunili njihova očekivanja po pitanju Kosova“, ocenio je Vujović.

Ambasada SAD-a je nakon toga u tvitu negirala ove navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari