Amfilohije o Vučiću: Sram ga bilo, on će izdati Kosovo i Metohiju ako mu samo nešto daju

Ostavite komentar


    1. Nisi dobro gledao, jer da jesi, sigurno bi primetio koliko je cesto na Kosovu. Istina je da ne zivi tamo, ali je prisutniji od mnogih Srba i Slbanaca koji „zive“ na Kosovu svakog leta po 15 dana.

      1. Pa,popovi vole rat,dobre se pare uzmu kad neko pogine…crkvu poštujem,ali zbog popova-lopova ne ulazim u nju,samo se prekrstim kad prodjem pored crkve,a popovi-lopovi…daleko im lepa kuća.

  1. Ima samo jedan problem preosvećeni. Oni ne žele ništa da daju a žele sve da dobiju. E, to je problem, cenjeni vladiko. Ništa za nešto je već semantički dobitak. Može se to marketnški pumpati do mile volje. A ništa je uvek ništa.Od ništa nikada ne nastaje nešto.

  2. Pa Kosovo je priznato odavno kao paradržava na teritoriji Srbije, tokom prvog zasedanja UN o tom pitanju. Ako poznajete ustav Srbije, takav scenario je teško izvodlji ukoliko vlast ne dobije dve trećine parlamenta, uz to i referendum građana 90 dana ranije objavljen. Pritom ukoliko se proglasi vanredno stanje, svaki referendum pada u vodu i izmena ustava po tom pitanju. A referendum uporedni može da bude izglašavanje nepoverenja vladi Srbije koju vodi VUčić i samim tim bi gosn. Aleksandar pao sa vlasti.

    A vi ne da niste sprečili pokušaj puča po pitanju Autokefalije SPC, već se navodite kao saučesnik sa lažnim saopštenjem sa sabora. Pa niste ni osudili izdajice Momira Bulatovića koji je hteo da Crna Gora postane deo Srbije i imao većinu legitimnih glasača, već ste podržavali javno i kasnije legitimisali Mila Đukanovića i njegov kriminal. Niste i nećete već to radi Mandić, pozvali vladu Crne Gore nakon molbe Aleksandra VUčića, da dozvole povrat pravu glasanja i državljanstvo grupi od preko 400.000 građanima bivše savezne republike Crne GOre koji su ostali na granicu Srbije. To im je Milo ukinuo, koga vi smatrate visprenim.

    Ja ne bih glasao za VUčića, ali ako neko iz Crkve bude posredovao izdaji KiM, na način da KiM postane deo Cetinjske Mitropolije i velike Crnogorske Mitropolije, koja je već obuhvatila nelegitimno, Boku i Mitropoliju na Prevlaci.
    Ja samo vidim da vi i dalje služite režimu i komunističkim programima razbijanja jednog naroda.

    1. Da dodam i ovaj detalj, to mišljenje sam usvojio nakon čitanja stavova većine SPC sveštenika. I sa materiajlnim dokazima od Milove javne debate gde je objasnio stavove. Do pitanja Boke gde se radi šta se radi sa imovinom Crkve.

      1. Pomislio sam da si mišljenje formirao čitajući srpske režimske tabloide, pošto oni tako pišu. Srpski režim nikako ne može da oprosti Amfilohiju služenje opela briselskom sporazumu. Idu toliko daleko da Amfilohija stavljaju na čelo Milove crkve. Mrtva trka koji od dvojice diktatora više napada Amfilohija, a to rade otvoreno, pogotovo Đukanović.SPC je zauzela neutralan stav po pitanju crnogorskog referenduma o samostalnosti, pa je tako postupio i crnogorski mitropolit. SPC nije protiv crnogorske državnosti, već protiv politike stvaranja veštačke nacije i vere.

  3. Amfilohije , slusate pogresne ljude o predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu to nije dobro

  4. Nisam ljubitelj vere koju propoveda Amfilohije Radović,ali sam još goreg raspoloženja zbog načina rukovodjenja od stranke SNS i njenog predsednika,koji obećavaju,a ne ispunjavaju ni deseti deo.Vučić zamišlja da je kancelar kao Angela Merkel i bavi se politikom i frinansijskom oblašću rasporedjivanja bogatstva po Srbiji.Podiže nepotrebne Koridore po južnoj Srbiji,samo da bi narod glasao za >SNS i njega.Dotle,Vojvodinu i najplodniju zemlju u Evropi skoro poklanja prodajom afričkim šeicima.Ne ulaže ništa u Vojvodini,koja hrani celu državu.Železnica je uništena,nema ni jednog autoputa,osim BGD –Subotica.Najstarija pruga i železnička stanica je u Beloj Crkvi polusrušena,a izgradjena je 1854 godine da bude usputna stanica Rešica-Bazijaš oko prevoza gvozdene rude do šlepova na Dunavu.Usputna pruga Vladimirovac – Kovin,je uništena kao i sve pruge do Velike Kikinde.Čak je i malo selo Potporanj imalo železničku stanicu i prugu.To je rezultat sadašnje vlasti od rata na ovamo a završava se Vučićevom katastrofom u Vojvodini,gde 20 godina pronalazi pijaću vodu,dok mu je ministar robijaš,koji je izašao iz zatvora u Velikom Bečkereku.Ja sam poznavao Žarka Zrenjanina i ne pamtim ga kao heroja, da jedan lep grad nosi njegovo ime.Medjutim postoji način,kako Vojvodina da se oslobodi stege i pljačke.Kako je 1918 g. preko Srbije ušla u Jugoslaviju glasanjem na Velikoj konferenciji u Novom Sadu,tako može i danas da ponovo ujedini Banat sa rumunskim delom,jer je Banat po prostranstvu veći nego cela sadašnja Vojvodina.

    1. Gospodine Slovenac 1063 …majstore … SPRICER od mene ( nikako pivo )….analiza stanja u Banatu “ alaj vera “ … i moja varos je Veliki Beckerek , ni u kosmarima Zrenjanin ( prekrstiliu su ga “ crveni “ uz “ pomoc “ Ruskih tenkova )a ova sns sekta truje , laze , krade jadne gradjane Beckereka

    2. Ti da zivis u vojvodini ne bi pisao tako nesto. Jer bi znao da preko 70% vojvođana ne bi podržalo izlazak iz Srbije. A temišvar i ostali djelovi su isto što i skadar u albaniju ili vukovar u hrvatsku danas. nema više srba iako su Srbi izgradili te gradove

    3. Nema slučajnosti, ako se neko pita šta bi bilo posle predaje Kosova – kreće se sa planom „Evropska Vojvodina“.
      Zato i nema ulaganja tamo.

  5. Neće izdati niti bilo šta drugo. Amfilohije je njegovu izjavu potpuno pogrešno protumačio. Nije to tako rekao. Rekao da ne može albancima sve a Srbima ništa, i da bi trebalo ukinitu takse, jer nije fer prema srpskom narodu. Nikada nije rekao da će priznati KiM.

  6. E moj Amfilohije..kasnite citavih 7 godina. Trebali ste reagovati kao „popareni“ sto kaze nas narod,kad je potpisan briselski sporazum..sad je kasno za sve..zaba je skuvana i samo je pitanje kome ce pripasti bataci a kome telo.

    1. Grešiš. Mitropolit Amfilohije je bio među najglasnijima u osudi briselskog sporazuma. Na velikom mitingu protiv briselskog sporazuma u Beogradu on je simbolično služio opelo tom sporazumu, da bi ga kasnije optužili da je služio opelu Dačiću, koji je taj sporazum potpisao. Režim mu to nikada nije oprostio.

  7. Da se podjsetimo ko ono nosaše Papin prsten od naših preosvećenih mitropolita i vladika…

  8. Tako je Vaša Svetosti. Pobačeni radikal će sve da uradi ne bi li se još više uvukao u dupe njegovim ortacima katolicima. Stoka smrdljiva, katolički sluga, jbm ga u usta ona žvalava.

    1. Ja ijekavicu pišem iz šale, ali ti brate ga udari na parodiju. Šešelj je dobio rimokatolički orden viteza u Španiju, ali se ne hvali. I amfilohije ima neke unijatske osobine još od Kritskog sabora, sada već i nema ako sam dobro shvatio… Ali AV, je ipak hvalio protestantsku nemačku, zbog protestantizma kako je izjavljivao… jer molim lepo, protestanti su vredni i marljivi…

  9. Predsednik Vucic nije izdao Kosovo, on samo zeli najbolji nacin da se resi pitanje Kosova, tj. Kompromisno resenje.

    1. Ceco sestro slatka,radi se o tome da to kompromisno rješenje znači 90 % njima a ostalo nama,kako je to Vučić zamislio.Radi se o tome da su u našoj crkvi umniji i hrabriji to vidjeli i smiju da kažu,a nemoguće je da i vi sljedbenici sns stranke ili sekte,to ne vidite,već slijepo prihvatate sve što vodja kaže, pa i to da se može Kosovo predati i priznati kao država. Prvobitna sekta SRS je govorila “ne damo ni metra Kosova“kada je rat počeo a sada nakon poraza i svih uzaludnih žrtava vi sns nasljednici te iste politike pristajete da nama ostane možda koji metar,jer vama je bitno šta vodja kaže a ne šta razum govori.

    2. Kompromis za ovo ne postoji !!! Postoji samo USTAV Republike Srbije !!!
      Ko ga prekrši treba da ide u zatvor ! Može prvo da ga promeni uz izlaznost veću od 50% i 50% od tih koji su izašli da glasaju za promenu USTAVA. Posle toga može da se dogovara.

    3. Jeste ga izdao jer je bio u vladi koja je potpisala Kumanovski sporazum i za to je još 1999. dobio stan na NBGD u kome su mu sada roditelji. A ovo je samo grand finale

  10. Istorija i vreme ce pokazati sta Vucic radi a Amfilohije treba da se bavi crkvom i narodom, a ne da svojim izjavama uzbunjuje taj isti narod .

  11. Zasto na njega ( Aleksandra Vucica ) ne bacite ANATEMU kao sto je svojevremeno devedesetih Atanasije Jevtic bacio „anatemu“ na Slobodana Milosevica. Ima vas jos casnih episkopa i svestenika od one buljumente u mantijama i u luksuznim vozilima na celu sa Patrijarhom Irinejem. Aleksandar Vucic ne samo da je izdao Kosovo i Metohiju on je izdao celokupno srpstvo svojim diktatorsko-fasistickim vladanjem nad Srbijom. Onda kada je svoju poganu izdajnicku ruku stavio na Miroslavljevo evandjelje trebalo je da znate da je on veci izdajnik i strani placenik od svih do sada u istoriji Srbije. Bacite mu ANATEMU da mu svo pokolenje do vekaq vuce prokletstvo izdajnika i da mu se ime ne pominje ili da mu se pominje u crkvenim sluzbama po zlu i izdaji Srbije.

  12. Zasto je podrzao Mila kada se razdvajala Srbija i Crna Gora, nije podrzao Kostunicu i ako mu je zet. Zbog toga je kruna Cara Dusana i ruka sv. Jovana Krstitelja bastina Crnogoraca i ako je Car Dusan bio srpski car a ruku sv. Jovana Krstitelja je Karadjordjevicima poklonio sv. Car Nikolaj Romanov.
    Ako se Vucic ne izbori za eksterotijalnost SPC i njenih metoha, Visoki Decani, Gracanica, Bogorodica Ljeviska i svi manastiri na KiM ce prijemom R. Kosovo u UNESKO postati bastina Kosovara, cak ne mora biti ni clanica UN k’o Palestina za koju smo mi glasali da se primi u UNESKO. Tako da su hriscanske svetinje sada arapska istorijska i kulturna bastina. Nisi vladiko i mitropolitu
    crnogorsko-primorski ni rec rekao kada su Albanci prestonicu Cara Dusana proglasili za istorijska prestonicu R. Kosovo.

  13. Vucic pokusava da izvuce makar nesto. Sta mislite sada dodju Italijani (Rimljani)i kazu Srbija je Italija, evo ima svuda Rimskih iskopina, hramove, kupatila. Srbija je okupirana slovenima, izbeglicama, migrantima. Prvo su bili rimljani, i ceo balkan je srce Rismkoga carstva, STA CEMO SAD?
    Ajde pope, reci da te cujem?

  14. Poštovani Mitropolite, da nemate onolike hotele na Crnogorskom primorju, sagradjene od novca Srpskog napaćenog naroda koji ga daruje u manastiru Ostrog, možda bi vas neko i podržao! Čak i onaj bezbožnik i djavo – sotona, A. Vučić! Ovako, ni on vas ne računa nizašta! Nažalost i po Kosovo, i po Srbiju! I jedan i drugi, bre, mnogo imate novca! Odakle bre? Od poštenog rada sigurno ne! Nego otimate ovom jadnom narodu! Isti ste obojica….

    1. Gde si ti tako pametan video te hotele koje ima Mitropolit? Mora da si pročitao u Informeru.

      1. Pa priča o imovini Prevlačke metohije koja je prodata tajkunima, iako su u pitanju zadužbine stare 8 vekova, to je na obalu mora uglavnom. A sa tim parama je mogao da se obnovi centar Zetsko-DUkljanske Mitropolije koja evo 5 vekova nikako da se obnovi u Tivtu. Vernici su protestovali zbog toga, pa je Amfilohije namerno napravio krstionicu bez dozvole i onda okrenuo narod protiv inspekcije koje je htela to da ukloni. A sve druge objekte sem na Rumiju, gradi sa dozvolom i bez previse mahinacija.

        A imaš i primer hotela u Budvu sa kazinima koje je SPC trebala da radi sa Ruskim investitorima i da ima procenat zarade ili neki najam da plaćaju.

        U suštini kada čuješ da izjave ljudi bitni za integracije u EU, da Srbija ne može sa Svetosavljem da uđe u EU, to ne znači da mi odbacujemo Pravoslavlje da bi ušli u EU. Već da mi moramo prestati da tražimo obnovu Mitropolije u Tivtu koja je bila za celu DUklju i Zetu pod blagoslovm Svetog Save. (što bi samim tim taj čin označilo Setosavljem koji smeta ka ulazu u EU). MOgao si čut Amfilohija da za sebe kaže da je naklonjen više Sv. Petru Cetinjskom i kralju Nikoli… Da su Dukljani najveći neprijatelji Srpstva, iako je Duklja pored svega šta je bila, bila i rodno mesto i stara Srpska država pod Sv.Savom… Tu je problematika.

  15. ovaj i ovi koji ga slusaju ima da napravi da na kosovu nema vise srba, ko sto ih vise nema u hrvatskoj…. ako… tako je i bolje… danas je hrvatima super, nema srba, srbima sve jedno, nema ko tamo da ih sikanira, posto ih nema tamo… zapravo je amfilohije 100 puta veci izdajnik od vucica… on bi na foru da resi problem kosova, tako sto ce haradinaj i ostali da isteraju sve srbe, i onda nema vise za sta da se borimo.. ko sto danas niko ne pominje RSK…

    1. To sto si glup treba ti oprostiti, da si mogao da biras sigurno bi drugo izabrao. Ali to sto si nepismen, e to je vec tvoja krivica. Nema opravdanja za to.

  16. Svako poštovanje našem Mitropolitu Anfilohiju Radoviću i izvinjenje za za zlurade komentare onih kojima ništa nije i neće biti sveto i koji su spremni da bace kamen na sve i svakoga.
    Iz komentara se može videti koliko je zla naneo komunizam i 50 godina ispiranja mozga Srpskom narodu kome je izgleda još u srcu Broz koji ga je etnički
    i duhovno osakatio.
    Uništavanjem obrazovnog sistema i duhovnosti otima se identitet a time i prošlost i budućnost jednom narodu.
    Valjda nam samo Bog može pomoći.

  17. Jedino što pamtim od ovog popa jeste sraman i skandalozan govor na opelu pokojnom premijeru Đinđiću. Ništa jevanđeoski u njemu nema. Izjavu predsednika bi trebalo da komentarišu političari, analitičari, novinari, pravnici… Mi smo sekularna država, a popovi neka malo više čitaju Jevanđelje a malo manje se voze blindiranim džipovima.

  18. Pokri se bruko zar misliš da nevidimo da si izdao Srbe u CG sa onim Gligorijem i sličnim
    Pljuješ po tudjem dvorištu a u svom daješ veru za večeru

  19. Tito je dao Kosovo Albancima,1974 god novim ustavom.Pre toga je posmenjivao celokupno politicko rukovodstvo u republici Srbiji i pokrajini Vojvodine.Tu se nije zaustavio vec je smena izvrsena kod novinara,naucnih radnika,predsedika opstina,preme podacima Latinke Perovic tada je smenjeno oko 8.000 ljudi na koje se sumljalo da podrzavuju liberale.Posle tih smena dovedeni su poslusnici( kao i danas) da podrze novi ustav koji daje pravo republikama i pokrajinama da se izdvoje iz Jugoslavije.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.